DLUHO - Dluhopolszky László karikaturista, sziluettművész Keresés / Térkép   

DLUHO - Dluhopolszky László karikaturista, sziluettművész

Elérhetőség:
Cím:
Telefon: 20/962-9195
Telefax: 1/325-6021
Email:
Web:
http://www.sziluett.com
A szatirikus és egyéb sajtóból, a médiából jól ismert karikaturista, a "sztárok rajzolójának" nevezett DLUHO már másfél évtizede készít különböző céges és magán rendezvényeken party karikatúrát, illetve művészi sziluettek kivágását. A portré karikatúrákat 6-10 perc alatt készíti el, az árnyképeket 3-5 percig vágja, s az elkészült alkotásokat igény szerint céges vagy fekete-fehér paszpartuba ragasztja. A különböző rendezvények különleges színfoltja, hogy a résztvevők örök emléket kaphatnak egy neves művész dedikálásával... Egy este során körülbelül 70, illetve sziluett-vágó lányával akár 120 árnyképet is el tudnak készíteni.
Dluhopolszky László gyerekkorában többezer karikatúrát vágott ki a Ludas Matyi vicclapból Első karikatúrái négy évtizede jelentek meg a Magyar Ifjúság c. hetilapban, majd rendszeresen publikált a Rakéta regényújságban, a Népszavában, a Képes Sportban, az Esti Hírlapban és természetesen a szatirikus lapokban: a Ludas Matyiban, a Szabad Szájban stb. DLUHO 2000 decembere óta foglalkozik művészi sziluett képek vágásával, méghozzá pár éve Dóra lányával együtt is.
Szívén viseli a szakma, a magyar karikatúra sorsát, korábban egyik alapítója volt a Fiatal Karikaturisták Klubjának, s elnökhelyettese a Magyar Karikatúra Szövetségnek. Igyekezett fölfedezni és segíteni a fiatal tehetségeket, köztük Pápai Gábort, Békési Joet, Lehoczky Károlyt, Nemes Zoltánt, Szmodis Imrét, Tóniót, Marabut, Balogh Lajost stb.
Külföldön először 1972-ben publikálták rajzait, az akkori NSzK-beli PARDON című magazinban. A nemzetközi szakma figyelmét pedig a neves International Herald Tribune-ben megjelent rajza keltette fel. Számos díjat nyert itthon és külföldön is: így például Tokioban a Yomiuri Shinbum karikatúraverseny Excellence díját, az Anconai Sportkarikatúra-fesztivál ezüstplakettjét, s ezután kineveztek az amerikai című szaklap hazai tudósítójának. 2008-ban Barcelonában, Lübenauban, Berlinben, Frankfurtban, Madridban és Zaragózában lépett fel.
    A sziluett Európában egy svájci lelkész, Lavatier első árnyképei után az 1700-as évek második felében a francia királyi udvar kedvelt időtöltése lett. Az arisztokrácia kitűnően szórakozott a nyári és őszi időszakban a hercegi kastélyokban, belvárosi palotákban. A király, a hercegek és a grófok után a köznép és polgárság figyelmét is felkeltett az új művészet. Nem csoda, hogy kapva-kaptak az arcélek mágiáján. Magyarországon Kazinczy Ferenc volt az első ismert képviselője, aki levelezésben állt Lavatierrel, s akinek kortársairól tussal készített remekei, becses emlékei a magyar felvilágosodásnak. A két világháború közötti időszak egyik legsikeresebb  lapjában, a "Színházi Életben" lehetett sziluett képeket látni. Hoffmann Edit kiváló művészettörténész 1945-ben bekövetkezett haláláig művészi árnyképrajzaival megörökítette legnevesebb kortársait, költőket, festőket, tudósokat. A sziluettkészítés ezután egészen 2000-ig csipkerózsika-álmát aludta...
Amennyiben hangulatos színfoltra van szükségük rendezvényükön, bátran keressék meg DLUHO-t a fenti elérhetőségeken!
Szlogenje: VÁGOK RENDELKEZÉSÜKRE!

Vissza a lap tetejére    

Nyomtatható verzió