HÍREK

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben Archívum

 
Ganczer Gábor további 4 évre a MaReSz elnöke
2016.12.13.

A 2017-ben 25 éves szövetség jubileumi közgyűlésén több kategóriában is díjakat osztanak ki, s ezt folytatják minden évben. Erről is döntöttek a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének a Hungexpón december 13-án megtartott tisztújító közgyűlésén. További 4 évre megválasztották Ganczer Gábor elnököt, aki 2010 óta áll a szervezet élén. Egy kivételével újjáválasztották az elnökséget, az új tag ifj. Tornyai Péter lett (Ferenczy Tamás helyett). Beszámolójában Ganczer Gábor hangsúlyozta, hogy a szakmai lobbi-tevékenység keretében a MaReSz közreműködik az új Budapesti sokezres Kongresszusi Központ engedélyezési terveinek kidolgozásában. Sikeresnek mondta a 2. Event Touch konferenciát, amely a színvonalas előadások mellett több mint 1 milliós eredménnyel zárult. A tervek között említette egy rendezvénypiaci statisztikai adatbázis létrehozását; egy új, korszerűbb, interaktív weboldal elkészítését, valamint a szakmaspecifikus master képzés elindításának elősegítését. Benyhe Ildikó alelnök elmondta, hogy a lobbi-tevékenység keretében igyekeznek eredményes párbeszédet kialakítani az új turisztikai kormánybiztossal. Rókusfalvy Gábor alelnök az Event Hub szakmai rendezvénysorozat eredményeit méltatta. Hegyi Attila elnökségi tag pedig a vendéglátóipari áfacsökkentést javasolta kiterjeszteni a catering területére is. Bacsi Krisztina főtitkár a szakmai továbbképzés fontosságát hangoztatta és jelezte, hogy 2017-ben a 3 Event Hub rendezvény és az év végi MICE Business Day mellett kora nyáron Global Exhibition Day megtartását is tervezik. A tisztújítás után a közgyűlés elfogadta a 16 éve 70 ezer forintos tagdíj 90 ezerre történő emelését. A MaReSz közgyűlésén díjakat is megszavaztak: az év rendezvényszervezője a debreceni Club Service ügyvezetője, Balogh Tamás -, az év rendezvényszolgáltatója pedig a RentIT ügyvezetője, Kiss Zsolt lett. (Forrás: Eventer tudósítás, 2016.12.13.)         

további részletek..


 
2. MICE Business Day - sikeres folytatás
2016.11.15.

A tavalyi eredményes debütálás után november 15-én a Várkert Bazárban tartották meg a céges rendezvényes és üzleti utazások 2. szakmai konferenciáját, amelyen csaknem 1.000 rövid találkozót tartottak a szakmai vásárlók 79 kül- és belföldi kiállítóval, köztük 50 külföldi hosted buyerral. A Turizmus Kft. és a Hungexpo szervezésében megtartott egynapos intenzív tanácskozáson bemutatkozhattak a hazai és külföldi konferencia-, tréning- és egyéb rendezvényhelyszínek, továbbá az ilyen eseményeket szervező szolgáltatók, rendezvényügynökségek, szövetségek, vállalati utaztatók, akiktől újszerű csapatépítő és incentiv ötleteket tudhattak meg az érdeklődők. Az rendezvényt nyitó szakmai fórumon Bacsi Krisztina, a MaReSz főtitkára előadásában elemezte, hogyan alakult át a piaci környezet, s ebben milyen szakemberekre van szükség és milyen kihívások vannak. Ezt követően a szakma szereplői mondták el véleményüket a jelenlegi rendezvénypiacról. A beszélgetőpartnerek között volt Bakró Nagy Hédi (RagazzArt), Hladics Orsolya (Invitech Solutions), Keresztessy Zoltán (NNG), Kovács Krisztina (Art Group), Magyar Vilma (Budapest UNDERGUIDE) és Mantuano Mónika (HP). A kerekasztal beszélgetés során megvitatták többek között, hogy milyen típusú rendezvényeket és helyszíneket keresnek ma a cégek, és hogyan lehet a piacon labdába rúgni. A beszélgetést intenzív szakmai munka és networking követte, a B2B tárgyalások 20 perces turnusokban zajlottak a Várkert Bazár praktikusan és látványosan berendezett termében. A MICE Business Day ideje alatt folyamatos étel- és italkóstolót biztosítottak a szponzor catering cégek, sőt délután jól jártak, akik nem saját autójukkal érkeztek: a vendégek pálinka és borkóstolón is részt vehettek. (Turizmus Panoráma, 2016.11.15.)

további részletek..


 
MICE-szeminárium a Szállodaszövetség közgyűlésén
2016.11.24.


A céges rendezvények kiemelt kérdésként szerepeltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége november 23-24-i őszi közgyűlésén a bükfürdői Hotel Caramellben. A konferencia- és rendezvényszervezés trendjeiről, nehézségeiről illetve a megbízók leggyakoribb elvárásairól tartott előadást a Microcosmos, valamint a Premium Incoming ügyvezetője Rácsai Ágnes, illetve Jávorkai Péter. Az előadások után kerekasztal beszélgetésen részletezték a MICE területének kérdéseit, s külön is kitértek a budapesti és vidéki helyzet eltérő kihívásaira. A közgyűlésen a Szállodaszövetség 557 tagjának közel fele, 250 cégvezető és más vezető szakember vett részt. Niklai Ákos elnök áttekintette az elmúlt másfél évtized történéseit, s rámutatott, hogy ez idő alatt a vendégéjszakák számának 70 %-os növekedése meghaladta a szobakapacitás 42%-os emelkedését. A javuló forgalmi adatok mellett a gondok között említette, hogy az átlagos szobaár-növekedés nem tudta az inflációt meghaladni, vagyis reálértéken stagnálnak az árak. Az előrejelzések szerint jövőre várhatóan tovább erősödik a belföldi kereslet, a külpiacokat tekintve a szomszédos országokból erősebb, a nyugati államokból mérsékeltebb növekedésre számítanak. Érdekességként említette, hogy bár még mindig a németek jönnek a legtöbben, de 2000 óta csaknem a felére esett vissza a német vendégéjszakák száma, s elgondolkoztató, hogy sem Ausztriában, sem pedig Csehországban nem csökkent a német turisták száma. Ugyanakkor egyre többen jönnek hozzánk Csehországból, Romániából és Lengyelországból. Niklai Ákos a közgyűlés előtti nyilatkozatában udvariasan megállapította, hogy néhány évenként váltás van a turizmus, illetve a nemzeti marketingszervezet irányításában. Rámutatott, hogy az új Magyar Turisztikai Ügynökséghez nyitottan és konstruktívan közeledtek, de az MTÜ vezetőivel még nincs olyan bejáratott kapcsolatuk, mint a korábbiakkal, bár biztatóak a tárgyalások a területet irányító kormánybiztossal. Bienerth Gusztávval a közelmúltban személyesen 13 különböző témát sikerült megvitatni. Niklai Ákos kitért a szövetség érdekképviseleti munkájának két 'forró' pontjára, a közösségi szállásmegosztók tevékenységének megfelelő szabályozására, valamint a turizmus-vendéglátás felsőfokú oktatásának drámai helyzetére, például arra, hogy egy EMMI-rendelet a jövőre kezdő hallgatók gyakorlati képzését az eddigi fél évről 3 hónapra csökkentette. (Forrás: Turismus.com, 2016.11.21. és 24.)

további részletek..


 
Kibernetikai világkongresszus Budapesten
2016.10.27.

San Diego és Hong Kong után fővárosunkban tartották meg október 9-12-én az IEEE SMC Society éves világkongresszusát, amelyen rekord létszámú 1.049 regisztrált, nemzetközi szinten is meghatározó tudós, kutató, PhD hallgató és a kibernetika számos szakmai vezetője vett részt 59 országból. A legtöbben Kínából, Japánból, az Egyesült Államokból, Tunéziából, Tajvanról, Németországból és Dél-Korából jöttek. A nagy érdeklődést jelzi, hogy több mint 1.500 prezentációs cikk érkezett a nemzetközi szervező bizottsághoz, s ebből 637 szóbeli és 196 e-poszter prezentációt fogadtak el.  A Hotel InterContinentalban megrendezett IEEE International Conference on Systems, Man, and Cybernetics nemzetközi konferencián a 7. legaktívabb résztvevő ország lettünk, amely elsősorban az Óbudai Egyetem kutatóinak köszönhető. A program 49 speciális és 24 e-poszter szekcióban három fő témára helyezte a hangsúlyt, a kiemelkedő esemény kutatók, és gyakorlati szakemberek számára foglalta össze a legkorszerűbb innovatív fejlesztéseket és rendszereket, lehetőséget teremtett az eszmecserére a rendszerelmélet, az ember-gép rendszerek és a kibernetika területén, teret biztosított a nemzetközi szintű kapcsolatépítésre a konferencia résztvevői között. Az SMC 2016 Konferencián 410 általános, 288 speciális, 81 BMI, 36 junior, valamint 16 workhop és  2 demo előadás hangzott el. Kiemelendő eredmény, hogy 6 meghívott szekciót az Óbudai Egyetem Neumann karának oktatói szerveztek: s az egyik panel szekció a magyar származású, világhírű tudós, Neumann János tiszteletére a 'Pioneer of Modern Computer Sciences' elnevezést kapta, amelynek témája: „A theory that transformed the word to a Cyberspace” volt. Igen szép eredmény, hogy a legjobb 5  tudományos publikáció díjára jelölt között volt Dr. Kovács Levente és Eigner György munkája, s egy másik tudományos kutatásuk is bekerült a többlépcsős kiválasztás után a döntőbe. A konferenciához kapcsolódva október 8-án és 9-én került lebonyolításra a világ egyik legnagyobb Brain & Vision Hackathon hallgatói versenye. A 8.000 dollárt és technikai eszközöket magába foglaló díjazású megmérettetés célja az volt, hogy a hallgatók a jövőbe mutató technológiákkal egyéni fejlesztéseket hozzanak létre, és mutassanak be. A versenyen eredményesen szerepelt az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar csapata. (Forrás: news.uni-obuda.hu, 2016.10.27.)

további részletek..


 
Repülőterek képviselőinek tanácskozása Budapesten
2016.11.11.

A Budapesti Repülőtéri Régió Klaszter látta vendégül november 10-én és 11-én az európai repülőtéri térségeket összefogó, brüsszeli székhelyű Airport Regions Conference (ARC) féléves értekezletét. Az ARC olyan európai regionális és helyi önkormányzatok aktív együttműködése, amelyek területén vagy a közelében nemzetközi repülőtér található. Ughy Attila, a XVIII. kerület, Pestszentlőrinc‒Pestszentimre polgármestere üdvözölte, hogy a mostani konferenciának Budapest ad otthont. Köszöntő beszédében rámutatott, hogy a repülőterek a XXI. században már nem pusztán az utas- és áruszállítás bázisai, hanem komplex közlekedési csomópontok és szolgáltató központok, amelyek jelentősen meghatározzák egy-egy terület, régió gazdasági erejét és teljesítményét. A tanácskozás második napján konferenciát rendeztek Branding airport regions – repülőtéri régiók márkázása - címmel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljában. A polgármester rámutatott, hogy a  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az utasszám növekedése várhatóan az  idén is jobban nő, mint a globális átlag, és meghaladja 10 százalékot. A Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökhelyettese, Papp István elmondta, hogy a nemzetközi befektetők részéről nagy az érdeklődés Közép-Kelet-Európa iránt. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tavaly 67 sikeres befektetési projektet zárt le és a programok eredményeképpen megközelítőleg 15 ezer új munkahely jött létre. Hozzátette, hazánk kedvező földrajzi fekvése önmagában csak akkor jelent versenyelőnyt, ha párosul egy fejlett, korszerű szállítmányozási-közlekedési infrastruktúrával. Papp István emlékeztetett rá, hogy Budapesten továbbfejlesztik a gyorsforgalmi úthálózatot és a vasúti közlekedés és szállítmányozás tekintetében is jó helyzetben van Magyarország. A légi közlekedésben és a szállítmányozásban viszont vannak lemaradásaink. A budapesti reptéri infrastruktúra hazánk gazdasági potenciáljához és Budapest turisztikai vonzerejéhez képest fejletlen. Ebben a felzárkóztatásban segít a Budapesti Repülőtéri Régió Klaszter kezdeményezés. Hazánk az elmúlt 10 évben elérte, hogy Közép-Kelet-Európa gyártási központjává vált. A következő célkitűzés, hogy Közép-Kelet-Európa innovációs központjává váljunk. Ehhez nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatás-fejlesztésre. (Forrás: Orientpress.hu¨, 2016.11.11.)

további részletek..


 
Csapatépítés a szabadban - akár télen is!
2016.11.15.

A mind népszerűbb csapatépítő tréningek trendjéről, legjobb programjairól ír a Travelo. Átlagosan egynapos programok ezek, bár a kis- és közepes vállalatoknál jellemzőbb az, hogy vidéki több napos csapatépítést szervezzenek, a nagyobb, multi cégek általában egy napra viszik el dolgozóikat, sőt, néha csak három-négy órára korlátozódik a program. Mihalovics Nikolett rendezvényszervező elmondta, a legnépszerűbb programok képzeletbeli dobogójának legfelső fokán a borkóstolók és a közös főzések állnak, s télen ideális megoldás lehet az élmény-disznóvágás. Mórocz Melinda, a Confhotel Event kreatív igazgatója szerint a gasztroprogramok mellett "a különböző nyomozáson alapuló feladatok (akár egyszerű nyomkereséssel, akár beépített színészékkel), a városfelfedező és kincskereső játékok, de a sárkányhajó bajnokság, a lézerharc vagy Trabant rally is olyan örökzöld csapatépítő program, ami úgy tűnik, soha nem megy ki a divatból. Hozzátette: egyre gyakrabban fordul elő, hogy valamilyen közös alkotásra vágynak a résztvevők. Nem versengeni szeretnének egymással, hanem valami közös dolgot létrehozni. Ilyenkor az adott cég profiljához leginkább passzoló alkotó tevékenységet találnak ki. Ez lehet akár festés, közös építkezés, vagy akár egy film elkészítése, lényeg, hogy kézzel fogható eredményhez tudják őket juttatni. Mihalovics Nikolett is úgy látja, hogy a csapatépítések kínálatában a közös alkotás, azon belül is a paint coctail, avagy fess neki program az egyik legnépszerűbb újdonság. Ennek lényege, hogy sűrű ecsetvonások közepette építhetjük a közösségi szellemet néhány koktél társaságában. Cégeknek bárhol megszervezik a festős-iszogatós bulit, így kérhetnek akár valami festői kültéri helyszínt is. Budapest mellett öt vidéki nagyvárosban léphetnek az alkotás mezejére a kreatív érdeklődők. Ha pedig kevésbé művészi a csapat, viszont imádják a rejtvényeket, és nem bánják, ha megfejtésükhöz az utcákat kell járniuk, akkor a Teamvision programja a csábító. Így például kalandos formában, iPaddel a kézben fedezhetjük fel a zegzugos Budapestet. Van, hogy James Bond nyomába eredve egy kémtörténetbe csöppennek a résztvevők, és van hogy Budapest történelmével lehet közelebbről megismerkedni rejtvények formájában. Ha pedig a cég ülőmunkát végző alkalmazottait szeretnék adrenalinpumpáló kültéri programmal csapattá kovácsolni még a tél folyamán, akkor jó ötlet lehet kizökkenteni őket egy kis autókázással. A modern és a retró járgányok is jó mókát ígérnek: sok helyütt lehet dzsiptúrákban részt venni, akár nehezebb terepen, így mocsaras vidéken, máshol pedig Trabantokat lehet gyűrni. Ezután jöhet egy borkóstoló, aztán a kalandokat kipihenhetik egy olyan hotelben, ahol másnap reggel még ki lehet élvezni a wellness részleget, míg a munkatársak magukhoz térnek az izgalmaktól. A csapatépítő programok közt viszonylag újdonságnak számítanak azok a városi játékok is, amiket eredetileg inkább baráti társaságoknak szántak, de ma már kisebb cégek is megrendelik maguknak. Ilyenek a szabadulószobák, a sörbringázás, a segway bérlés. A szakemberek szerint a nagyobb létszámú, kb. száz fő feletti csapatépítéseknél egyre nagyobb az igény olyan programokra, amelyek üzenetet, értéket közvetítenek. Ilyenek például a karitatív csapatépítések, amikor a cég alkalmazottai valamilyen társadalmilag hasznos, önkéntes munkát végeznek. (Forrás: Travelo, 2016.11.15.)


további részletek..


 
4 magyar étterem a legjobbak között
2016.12.07.

A világ legjobb 1.000 étterméről döntöttek francia kulturális intézmények, amikor tavaly létrehozták a La Liste nevű globális éttermi rangsort, amelyben a résztvevő 61 országból meglepetésre 113-mal csak ezüstérmet szereztek a francia vendéglátóhelyek, hiszen a japánok 3-mal több szavazatot kaptak. A legjobb az idén a tavalyi 4. helyezett, a párizsi Guy Savoy lett: a lehetséges 100-ból 99,75 pontot kapott. A 2. helyet a tokiói Kyo Aji szerezte meg, a 3.-at pedig a new yorki Le Bernandin. A tavalyi győztes, a svájci Crissier-eben működő Restaurant d'Hotel de Ville 'visszacsúszott' a 9. helyre... Örvendetes, hogy a La Liste 1.000-eslistájába 4 magyar étterem is bekerült, két (5 és 6 éve) Michelin csillagosunk: az Onyx (84,75 ponttal) és a Costes (84,5), továbbá két újabban befutott vendéglátóhely: az encsi Anyukám mondta (83,75) és a budapest VII. kerületi Olimpia (83,5). (Forrás: Vendéglátás,2016.12.07.)

további részletek..


 


Vissza a lap tetejére  

Nyomtatható verzió