HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Készségfejlesztő és csapatépítő tréningek
2012.06.19.

A HR Portál összeállításában Lővey Imre, a Concordia Szervezet- és Vezetésfejlesztési Kft. ügyvezetője kifejtette: a vállalatok csapatépítés címén elviszik a dolgozókat gokartozni, vacsorázni, vadvízi túrára, sziklát mászni, amelyek során egy közös élményben van részük, amely javíthatja az összetartást. Ugyanakkor az irodába visszatérve kiderül, minden maradt a régiben és a szervezeti problémákon nem javított - tapasztalja . Kiemeli: különbséget kell tenni készségfejlesztő és csapatépítő tréning között. Úgy látja, a csapatépítő tréningekre vonatkozó szabályozásra való törekvés teljesen reménytelen. Bár azt azért hozzátette: nem lenne haszontalan, ha kialakulna egy szakmai egyetértés, hogy mit értünk csapatépítés alatt. A Concordiánál olyan kombinált programot értenek ez alatt, amely tartalmaz workshop- és tréningelemeket is.

    Szabó Veronika, az Avon tréning felelőse szerint cégüknél nagyon kedveltek az önkéntes programok is, amelyek szervezésében a vállalat nyújt keretet a dolgozóknak. A múltban azonban arra is volt példa, hogy a csapat barlangászás során épült, de már nem jellemzőek az ilyen programok. A klasszikus csapatépítő tevékenység alternatívájaként az évente megrendezésre kerülő stratégiai megbeszélések illetve tréningek közben a közösségépítés is megvalósul, főként ha azokra egy külső helyszínen kerül sor.
A szakavatott, külső tréner jelenléte nem feltétlenül szükséges egy csapatépítő tréningen, bár ez attól függ, hogy a vállalatnak mi a célja az adott programmal - vélik a vállalati szakemberek. - Ha például szervezeti, működésbeli problémákra kívánunk rávilágítani, akkor érdemes külső trénert fogadni. Ha viszont az a cél, hogy az emberek jól érezzék magukat, növeljük a motivációjukat, akkor ez megoldható belső erőforrásból is - magyarázza Szabó Veronika  (Forrás: HRportal, 2012.06.15.)