HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Újjáépül a Várbazár - konferenciaközpont is lesz benne
2012.09.05.

1984-ben zárt be a Budai Ifi Park, s ezzel megkezdődött Ybl Miklós szép műemlékegyüttesének pusztulása, amelynek megóvására számos terv készült, de az érdemi döntés csak most nyár végén született meg. A teljes mértékben európai uniós forrásból finanszírozott felújításról augusztus elején döntött a kormány. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházással a Várkert Bazár a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai központ lesz. 

A Várbazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között az elképzelések szerint helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen földalatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek, és igényes zenés helyek létesülnének.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) márciusban azt közölte, hogy a kormány döntése értelmében gyorsított hatósági eljárás segíti a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek újjáépítését; a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. lett; az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló beruházás ősszel indul és várhatóan 2014 márciusára fejeződik be.

A Magyar Közlöny augusztus 9-én megjelent kormányhatározatában jóváhagyta a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását, akkor kiderült, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat. (Forrás: index, 2012.08.31., Figyelő online 2012.09.05.)