HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Szállodaszövetség közgyűlése: nincs vége a válságnak
2009.12.07.

    A vendéglátó Ramada Resort Budapest egyéves születésnapján tartották meg a Magyar Szállodaszövetség tisztújító közgyűlését. Elnöki beszámolójában Kopócsy Andrea fontos fegyvertényként említette szállásszolgáltatás kedvezményes kulcsba sorolását, de hozzátette, hogy 18%-os mértéke így is a második legmagasabb Európában, miközben még Németországban is januártól 19-ről 7%-ra viszik le a kulcsot. A plenáris ülésen meghallgatták Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár évértékelő összefoglalóját, továbbá Niklai Ákosnak, a Magyar Turizmus Zrt. elnökének a magyar turizmus stratégiai és marketing kérdéseiről tartott előadását, majd a Kohl &Partner tanácsadó cég szakembere, Martin Schaffer prezentációjában arról beszélt, hogy mely szállodák számíthatnak sikerre a jövőben.

    Kopócsy Andrea ismertette a közgyűlés résztvevőivel az osztályba sorolással kapcsolatos változásokat, s a kötelező kategorizálás helyébe lépő szállodai védjegyrendszert, melynek működtetésében a Szállodaszövetségnek a jövőben kulcsszerepe lesz. A jelenleg hatályos osztályba sorolások 2010. december 31-ig lesznek érvényesek a már működő szállodák esetében, a nyitó hotelek ebben az átmeneti időben még a régi szabályok szerint minősíthetik magukat. 2011 után azonban csak a szövetség közreműködésével kidolgozott védjegyrendszerhez csatlakozó szállodák használhatják majd a csillagos osztályozást. A védjegyszerződéssel a hotelek négy évre válthatják meg a csillagok használatának lehetőségét, amennyiben teljesítik a rendszerkövetelményeket. Ezzel a Szállodaszövetség csatlakozik a European Hotelstars Union elnevezésű, közös minősítő rendszerhez, melynek tagjai Ausztria, Németország, Csehország, Svájc és Svédország. Ezen országok mindegyikében a nemzeti sajátosságokat tiszteletben tartó, harmonizált és nem sztenderdizált, 1-5 csillag, illetve 1-5 csillag superior megjelölést alkalmazó, az utazók számára jól átlátható szisztémát alkalmazzák. (A rendszer a helyi sajátosságokat tiszteletben tartja, rugalmasságának köszönhetően lehetett elhagyni a hazai védjegyrendszerből a korábban kötelező melegkonyhás étterem előírását a magyar minősítésből)

    A közgyűlésen Kopócsy Andrea elnök után a rotációs rendszer alapján Erdei János, két évre megválasztott alelnök vette át a szövetség elnöki posztját. Megválasztották alelnöknek Maráczi Gábort, a Danubius Hotel Astoria és Erzsébet szállodák igazgatóját. Ugyancsak választáson dőlt el, hogy az Év szállodása megtisztelő címet ezúttal Nádas Gábor, a Thermal Hotel Visegrád igazgatója érdemelte ki.

    A 41 éves Magyar Szállodaszövetség már október 19-i rendkívüli közgyűlésén elhatározta, hogy megújítja teljes tevékenységét. Úgy döntöttek, hogy erősítik lobbi-tevékenységüket és nyitni kívánnak az igényesebb éttermek és vendéglátó üzletek felé. Az októberi rendkívüli közgyűlésen módosították az Alapszabályt és a Szervezeti és Működési Szabályzatot, hogy eredményesebbé tegyék érdekvédelmi tevékenységüket, bővítsék a tagoknak nyújtott szolgáltatásokat, javítsák szakmai munkájuk színvonalát, és növeljék a már eddig is több mint 500-as taglétszámot. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2009.12.04.)