HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Esküvő kiállítások: egyre több helyszínen...
2010.01.08.

Jan. 8-10.  --- Kozármisleny --- Sportcsarnok 
Jan. 9-10.  --- Debrecen --- Lovarda
Jan. 15-17. --- Budapest --- Kongresszusi Központ
Jan. 16-17. --- Miskolc --- ITC Székház
Jan. 16-17. --- Veszprém --- Aréna
Jan. 30-31. --- Budapest --- Papp László Sportaréna
Jan. 23-24. --- Nyíregyháza --- Szabadidő Csarnok
Feb. 6.       --- Eger --- Neumann János Szakközépiskola
 
    Úgy tűnik - a válság ellenére - továbbra is igen nagy üzlet a "házasságipar"... Bár évről évre csökken az esküvők száma, megfelelő marketinggel és a kereslet pénztárcájához szabott árakkal egyre többféle szolgáltatás, kiegészítő termék találhatja meg az utat a sikerhez. Költségérzékenyek a magyar házasulandó párok, mégis van keresnivalójuk a piacon a pezsgőszökőkutaknak és a 3D-s DVD-knek. Az esküvői vacsora fejenkénti lélektani határa több mint ötezer forint, de a cechet így sem ússza meg szinte senki egymillió alatt. Áprilistól novemberig pezseg az élet a menyasszonyok (és a vőlegények) körül, a szigorúan vett főszezon májustól augusztusig tart. A szolgáltatók - rendezvényszervezők, vőfélyek, éttermek, kastélyok - 80 százaléka a piacnak azt a 20 százalékát célozza meg, akiknek a számlán szereplő végösszeg nem számít. 
    Több száz vendéget egy "tokkal-vonóval" kibérelt kastélyban azonban kevesen engedhetnek meg maguknak. Átlagos vendégsereggel - 80-120 emberrel - számolva csak az étkezést egymillió alatt nem ússza meg senki. A felkapott fővárosi helyszínek - például a Károly-, a Podmaniczky- vagy a Stefánia-palota - több százezer forintba kerülnek, a gödöllői Grassalkovich kastély több mint kétmillióba. Kis létszámú esküvőket (30-50 vendégig) jellemzően étteremben ünnepelnek, az ennél nagyobb tömegű násznép terembérletet vagy más megoldást (kastély-, hotelbérletet vagy valamilyen szabadtéri rendezvényt, például sátras ökörsütést) kíván. Az állófogadás nem kifejezetten népszerű, mert sokan attól félnek, hogy az idősebbeknek, a kisgyermekeseknek kényelmetlenséget okoznak. Legfeljebb a levest követő, büféasztal-jellegű megoldásba egyeznek bele néhányan.
    Az ifjú pár érkezhet konflison, luxuslimuzinon, de óránként 35 ezer forintért egy 1958-as Chevrolet Impalán, Ford Thunderbirdön vagy egy 1976-os Rolls- Royce Corniche-on is. Beszerezhetőek a menyasszony ruhájával harmonizáló sziromkosarak a koszorúslányoknak, díszzacskóba csomagolt rizs és virágszirom is, és lehet persze hófehér galambokat vagy lepkéket röptetni. A nagy napot bőrbe kötött esküvői emlék- vagy vendégkönyvvel, és legújabban háromdimenziós DVD-n, fotón is megörökíthetjük - utóbbit potom 200 ezer forintért. De az esküvői vigasságon készült képek digitális festményekké is varázsolhatók, és persze folyhat a bor és a pezsgő szökőkútból, de jégszoborból is. Egy pezsgő-, sajt- vagy csokoládé-szökőkút kibérlése 50 ezer forint körüli összeggel apasztja a bankszámlát. (Forrás: Eventer összeállítás, www.eskuvo-kiallitas.hu , www.eskuvovasar.com , www.eskuvoiiranytu.hu )