HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Aranybika-áldozat
2010.02.17.

A vevőt képviselő Baka Levente ügyvéd elmondta, csak előlegként és nem foglalóként hajlandók a kért 800 milliót letenni, mert ha az ügylet az eladó miatt nem jönne létre, semmi biztosíték sincs arra, hogy a Cívis Hotels Zrt. vissza tudná fizetni a foglaló dupla összegét. A február 15-i csődegyezségi tárgyaláson - miután előlegként nem fogadták el a pénzt -, a banki nagyhitelezők, illetve a nem biztosított kishitelezők nem tudtak megegyezni az azonnali felszámolási eljárás megkezdéséről.
    Hupuczi László, a Cívis Hotels vezetője az MTI-nek korábban elmondta: a cég már a novemberi csődvédelem kérése óta tárgyal befektetőkkel az értékesítésről. Elismerte, hogy a szállóvendégek száma 2006 óta folyamatosan csökken az Aranybikában. A turisztikai-vendéglátó-ipari ágazatot jelentős mértékben sújtó gazdasági válság hatásai mellett a  szálláshelyek debreceni túlkínálata is hozzájárult a patinás szálló hanyatlásához - vélekedett Hupuczi László.
  A hitelezői választmányi ülésén - amelyen részt vettek a cégnek korábban hiteleket folyósító bankok, valamint a kisebb hitelezők, beszállítók képviselői is - úgy szavaztak, hogy nem járulnak hozzá a csődeljárási moratórium kilencven nappal történő meghosszabbításához. A bankok képviselői sürgették az azonnali felszámolást, amit a kisebbek elutasítottak. Hupuczi László erre azt mondta: a történtek a cég felszámolását jelenthetik, hiszen a választmány nem hosszabbította meg a moratóriumot, ami alatt nem indulhatna meg a cég felszámolása. Hozzátette: elítéli a bankok képviselőinek eljárását, mert - mint mondta - éppen a négyszeres vagyonbiztosítási fedezet mellett hitelező bankok voltak azok, amelyek nem szavazták meg a moratórium meghosszabbítását. Hupuczi László kijelentette: az orosz vevőjelölt személyesen folytatja Debrecenben a tárgyalásokat.
    A befektetőt képviselő Glenroy Technologies Zrt. vezetője, Fodor István megerősítette, hogy nemcsak az Aranybikáról hanem a Kálvin téri Best Westernről is tárgyalnak. Elárulta azt is: a befektetőkkel már több évtizedes üzleti kapcsolatban állnak, mely kezdete még a szocializmus idejére tehető. Alkalmazásukban áll egyébként egy korábbi szovjet tiszt is, aki egykor Magyarországon állomásozott. Hangsúlyozta, hogy az orosz befektető szándékai változatlanok, továbbra is szállodaként kívánja üzemeltetni a vendéglátó-ipari egységeket és szeretné megtartani a jelenlegi alkalmazottakat. 
    A felszámolás menetrendje, hogy a cég ingatlanait és vagyonát elárverezik, a befolyt összegből elsőként a nagyobb hitelezőket - ebben az esetben a bankokat - kártalanítják, majd ezután következhet a kisebb hitelezők kifizetése. (Forrás: MTI és Hajdu Online, 2010.02.16., Népszabadság, 02.15.)