HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Gerendaié az első magyar Michelin-csillag
2010.03.18.

Budapest felkerült a világ gasztronómiai térképére azzal, hogy a Michelin-kiadványokban – azon belül is a londoni szerkesztésű Main Cities of Europe-ban – immár egycsillagos minősítésű helyként szerepel a Ráday utcai Costes. Igazak voltak tehát azok a hírek, hogy a Michelin ellenőrei több budapesti vendéglőben is jó tapasztalatokat szereztek, s immár nem csak a hazai vendéglősök mondogatják némileg elfogultan, hogy a város megérett egy csillagra. Jókuti András, gasztro-szakújságíró úgy véli: fontos, hogy egy városban az ellenőrök válogathassanak a magas színvonalú éttermek közül, hiszen a Michelin Guide olvasóközönsége többnyire nem egy napig marad, azaz nem elég egy olyan étterem, amely megüti a csillagos színvonalat. Ily módon tehát – a Costes érdemeit nem vitatva – a minősítés a pesti vendéglátás fejlődésének elismeréseként is felfogható. Az ünneplés jogos, de ha a teljes pesti vendéglős szektort nézzük, akkor remélhetőleg némi önvizsgálatot is együtt jár a Michelin-csillaggal – teszi hozzá Jókuti András. Szerinte a Costes biztosan nem fog belerokkanni az elismerésbe, míg több, korábban esélyesnek tartott hely nem biztos, hogy tartani tudta volna a tempót.
   A gasztroturisták ha egyetlen Michelin-csillagos étterem miatt is választják kiruccanásuk helyszínéül Budapestet, több helyet is meglátogatnak itt-tartózkodásuk alatt, így tehát a rangos elismerések az egész szakmát segítik.
Gerendai Károly lapunknak elárulta: nem bíztak a minősítés idei megszerzésében, hiszen az étteremben séfváltás volt. Az étterem színvonalát megalapozó, Michelin-csillagos éttermekben nevet szerzett portugál szakács, Miguel Rocha Vieira az év elején távozott, állítólag azért, mert távolinak ítélte azt az időpontot, amikor Budapest csillagot kaphat. Gerendai Károly egy argentin szakembert szerződtetett a helyére. Az ellenőrök erről tudomást szerezve visszatértek, megtekinteni az új séf kínálta színvonalat, de nem találtak kifogásolnivalót.
    Mind a minőség, mind a következetes koncepció miatt megérdemli a Costes a csillagot – kommentálta a hírt Bíró Lajos, a Bock Bistro vezetője, akinek étterme szintén a Michelintől Bib Gourmand minősítést kapott. A szakember szerint a Costes titka, hogy következetesen mentek előre az általuk kijelölt úton. A város turizmusának is nagyon sokat jelent ez a díj, s hogy a Bib Gourmand minősítést is jó helyek kapták meg – jegyezte meg Bíró Lajos.