HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
A magyar éttermek toplistái
2010.06.04.

A PrintXBudavár Zrt. által kiadott Dining Guide toplistájának bemutatóján Wiszkidenszky András vezérigazgató elmondta, a kalauz teljes mértékben független, az étteremkritikusok nem fedhetik fel kilétüket, valamennyi étkezésért fizetnek, és az éttermek mindenfajta térítés nélkül kerülnek be a guide adatbázisába. Adataik ingyenesen jelennek meg, mind a kalauzban, mind a portálon. A top 10 éttermet a következő időszakban a zsűri tagjai egy tízed skálán értékelik, s választják ki az Év Éttermét. Két éve a Bock Bisztró, tavaly pedig az idén Michelin-csillagot nyert Costes bizonyult a legjobbnak. Az idén a zsűri öt póttagot is választott, ide a székesfehérvári 67 étterem, az Arany Kaviár, az Arcade Bistro, a pécsi Enoteca Corso és a (VII. kerületi) Olimpia került be.
   Az étteremkalauzt publikáló Alexandra Kiadó tulajdonosa, Matyi Dezső a könyvbemutatón elmondta, két éve, első kalauzuk megjelenése után a független értékelés még nagy ellenállást váltott ki számos vendéglátóhely tulajdonosából. Azóta a szakma belátta a kalauz szükségességét, és a hazai gasztronómia is "fantasztikusat lépett előre". Véleményét osztotta a kötet összeállításában tesztelőként is közreműködő Christian Meyer nemzetközi éttermi inspektor, aki úgy vélte, határozottan érzékelhető a magyar gasztronómia utóbbi években mutatott fejlődése.
   Molnár B. Tamás, a kötet főszerkesztője is elismerte, hogy a színvonalasabb vendéglátás több turistát vonz az országba, de a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a "jobb gasztronómiával a mi életünk is jobb lesz". A Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöki tisztségét is ellátó szakíró hangsúlyozta, az Alexandra étteremkalauz célja kezdettől fogva az, hogy tükröt tartson, hiteles mércét állítson, és megteremtse a nemzetközi összehasonlítás alapjait. Az elmúlt években a magyar éttermek egy része között létrejött a "minőség szövetsége" - vélekedett Molnár B. Tamás, hozzátéve: közös érdek a minőségi alapanyag, a jó szakácsok, cukrászok képzése, valamint az ésszerű adózási környezet és szakmai előírások létrejötte. Szerinte minőségi szempontból könnyű dolguk volt a választásban, mert a Chateau Visz és a Costes kiemelkedett a hazai mezőnyből. A Chateau fél ponttal előzte meg fővárosi vetélytársát, a Balaton közeli étteremben azonban éppen a lapzárta után váltottak séfet - Erik Schröter konyhafőnök helyét az eddigi sous-chef, Stefan Gebhardt vette át - ezért a 16 pontos eredményt a szerkesztők végül zárójelbe tették, és az év étterme idén is a Costes lett. Molnár B. Tamás elmondta, a csaknem 340 oldalas idei kötetbe - részben terjedelmi okokból - már nem fért bele az éttermi részhez hasonló részletességű borkalauz. Terveik szerint azonban az étteremkalauz következő kötetei a környező országokba is kitekintést nyújtanak - árulta el. Az újdonságok között a gasztronómiai szakíró megemlítette, hogy immár mindegyik étterem értékelő oldalán rövid angol nyelvű összefoglaló is olvasható. A szerkesztők emellett szigorítottak az értékelésen is: a nemzetközi összehasonlíthatóságot szolgáló, 20 pontos rendszerben immár 16 pont kell a "csillagos" teljesítményhez". A tesztelt mintegy 300 étteremből 44 teljesített a nemzetközi minőséget jelentő 11 pont fölött. A főszerkesztő azonban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy 11 pont alatt nincsenek jó éttermek. (Forrás: Turizmus Online / MTI, www.diningguide.hu, www.etteremkalauz.alexandra.hu, 2010.05.28.-06.03.)