HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Nyereséges a Sziget Fesztivál
2010.08.18.

Az augusztus 9-16 között megrendezett mega-bulin a legjobb magyar együttesek mellett olyan világhírű nevek léptek fel, mint az Iron Maiden, a Madness, a Faithless, a Paradise Lost és hosszan lehetne sorolni. A költségek növekedése miatt az idén is emelték a jegyárakat. A napijegy a tavalyi 10 ezerről 12 ezerre nőtt, az ottalvós hetijegy pedig 54 ezerre. 
    Gerendai Károly és társa, Takács Gábor korábban megállapodott az econet.hu Nyrt.-vel, hogy a tőzsdén lévő cég fokozatosan kivásárolja őket a társaságból. A vételár attól függ, teljesítik-e a rendkívül bátor nyereségtervet. E tekintetben idén októberben az econet.hu a 2008-as teljesítésért fizet, amivel 51 százalékos tulajdonossá válhat. Ez évben Gerendai Károly szerint a – Sziget Kft. által szervezett több más fesztivál eredményét is összesítve – a gazdasági válság, a forintárfolyam, a fellépti díjak elszaladása és az időjárás ellenére megközelíthetik a vállalást. (A Sziget Fesztivál tekintetében a nyereségpontot a 370 ezres látogatószámhoz kötötték.) Azt egyelőre nem látják, hogy a további kivásárlásokhoz kötött, még nagyobb nyereséget miből érik majd el. Ilyen esetben az econet.hu kevesebbet fizet a maximum közel ötmilliárdos vállalásnál.
    A sztárfellépők a világ legjobbjának tartott Glastonbury fesztiválhoz hasonlították a Szigetet, az itt lévő nagykövetek szerint nincs is jobb Európában, a nemzetközi újságírók le voltak nyűgözve a változatosságától és hangulatától, a magyar politikusok pedig a legvonzóbb hungarikumnak tartják kedvenc fesztiválunkat. Bajnai Gordon volt kormányfő elmondta: mintegy tíz éve mindig kilátogat a Szigetre, s most kedvenc hazai együttesének, a Kispál és Borznak a búcsúkoncertjére kihozta 15 éves lányát is. Egy lelkes államtitkár úgy fogalmazott: a Sziget a harmadik legfontosabb országmárkánk Puskás és a Rubik-kocka után.   
    Bozóki Andrtás egykori kulturális miniszter - bár elismerte, hogy az országimázs szempontból ez az egyik legfontosabb rendezvény - ugyanakkor rámutatott: a Sziget lényegesen megváltozott. Közel két évtizede még a kispénzű magyar fiatalok sátras bulijának indult, ma pedig egy jól szervezett és menedzselt nagyszabású  európai fesztivál. (Eventer összeállítás, 2010.08.09-17.)