HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Eladó szállodák: Aranybika és társai...
2010.11.19.

A nyáron még 4 milliárdért kínálták 150 szobás visegrádi Silvanust, az évtizedekkel ezelőtt igencsak híres siófoki szállodasor 3 hotelje, az Európa, a Lido és a Hungaria együtt 2 milliárdért kapható. (Negyedik társukat, a Balatont viszont már egy éve megvette és felújította a Park Hotel tulajdonosa.) Több hasonlóan „akciós” ajánlattal csábítják a szállodaipar felé kacsingató befektetőket a megszorult hoteltulajdonosok, bankok és felszámolók. Nagy a bőség, zuhannak az árak, annál is inkább, mert Magyarországon a turizmus visszaesésével egy időben sok korábban kezdett szálloda-beruházás is mostanában fejeződött be, tovább bővítve a kínálatot. A korábbi, szobánként 80–100 ezer eurós árnál manapság olcsóbban is meg lehet építeni egy négycsillagos wellness szállodát. A három csillagos minőség ára pedig már „csak” 50–70 ezer euró között szóródik. A magyar szállodák összesített árbevétele 2009-ben 191 milliárd forintra rúgott, miközben a hitelállományuk meghaladta az 500 milliárd forintot. Közben vészesen fogy a bankok, a hitelezők türelme, és a felszámolási eljárásokból meghirdetett szállodák újabb árapályt generáltak. Ilyen körülmények között akár a válság kirobbanása előtti érték 30–40 százalékáig le kell engednie az árat annak, akinek gyorsan kell a pénz, de még így sem biztos, hogy el tudja adni a szállodáját. „Használt” szálloda értékesítésénél az eredeti építési árakból akár 30 százalékos engedményt is ki lehet alkudni. Csapdába kerültek azok a hoteltulajdonos cégek, amelyek a válság előtt nagyobb devizahitelt vettek fel ingatlanvásárlásra, felújításra, bővítésre. A befektetők viszont még csak szimatolnak.
    A Somogy Online a nyáron arról írt: az érdekvédők attól tartanak, hogy az új kormány le akarja nyúlni a szakszervezeti vagyont. Átalakítják ugyanis a Nemzeti Üdülési Alapítványt, s e szervezet vagyonának része több más hazai szálloda mellett a 345 szobás siófoki Ezüstpart hotel is. A szálló elkészültekor a SZOT-üdülők balatoni zászlóshajója volt, majd a gyógy- és wellness-idegenforgalom úttörőjének számított, aztán hamarosan lejjebb adta: bulituristák fellegváraként is üzemelt. A jövője kétséges, legalábbis annak a hírnek a tükrében, hogy a kormány a kabinet többségi tulajdonában lévő nonprofit társasággá alakítaná a Nemzeti Üdülési Alapítványt.
E szervezetet 1992-ben az akkori kormány és hat szakszervezet alapította. Az elképzelések szerint most állami kézbe kerülnének azok az ingatlanok (zömmel szállodák), melyekkel a szakszervezeti tömörülések szálltak be annak idején az alapítványba. S ismert, hogy ez a szervezet forgalmazza az üdülési csekket is.
        (Forrás: Napi Gazdaság, 2010.11.17. és Eventer