HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Szállodai toplisták
2010.12.17.

Az év vége felé közzétették az év első kilenc hónapjának adatai alapján összeállított szállodai toplistákat, amelyek a KSH-nak adatot szolgáltató 3-5 csillagos házak rangsorait tartalmazza. A rangsorok készítése során a hazai 3-5 csillagos házak közül 732, legalább az év felében működő szállodát vettek górcső alá, ezek 47 ezer szobájukkal a teljes (az 1-2 csillagos házakét is magában foglaló) magyarországi hotelkapacitás 90 százalékát jelentik. Érdemes megemlíteni, hogy amennyiben a 3-5 csillagos házakat együtt tekintenénk, bizony az összes bevétel alapján az első 50 között csak 14 ötcsillagos ház szerepelne, találnánk közöttük 33 négycsillagos és 3 háromcsillagos házat is. Sőt 3 olyan ötcsillagos ház is létezik, amely az összesített 3-5 csillagos házak sorában az első 100 közé sem férne bele.
    Mindhárom kategóriára jellemző, hogy ugyanannak a hotelnek a pozíciói jelentősen eltérőek az egyes kulcsindikátorok (összes bevétel, átlagár, REVPAR, foglaltság) alapján készült listákon. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a házak az erős verseny miatt folyamatosan gazdagítják szolgáltatási portfoliójukat. A vendéglátó szolgáltatások szinte kivétel nélkül minden helyen megjelennek, gyors ütemben bővülnek a wellness-, gyógy-, szépségápolás, rendezvény- és konferenciaszolgáltatások, amelyek a szállásadás mellett mind-mind hozzájárulnak a bevételek gyarapításához. Ez is az egyik oka annak, hogy az összes bevétel alapján éllovas házak a REVPAR-listán nem állnak feltétlenül előkelő helyen. A négycsillagos házak közül például az első 50 legtöbb bevételt szerző ház közül csupán 11 került be az átlagárak alapján rangsorolt első 50 közé, és 25 a REVPAR szerinti rangsorba. Négy olyan négycsillagos is akadt, mely az átlagára szerint, és 24, amely a REVPAR-ja tekintetében az első 200 közé sem tudott bekerülni az összárbevételi rangsorba. Az arányok hasonlóak a háromcsillagos házak esetében is. 
    A bevételek és a foglaltság összefüggése valamivel szorosabb, de érdekes, hogy az 50 legnagyobb árbevételt produkált házat tartalmazó lista 11 négycsillagos és 15 háromcsillagos szállodai szereplője nem tudott a 100 közé kerülni foglaltsága alapján.(Turizmus Panoráma, 2010.12.17.)