HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
10 % új tag a pezsgő életű Szállodaszövetségben
2011.05.27.

Öt év után ismét a balatonalmádi Ramada Hotel & Resort Lake Balaton adott otthont a Magyar Szállodaszövetség hagyományosan nagy érdeklődésnek örvendő 35. közgyűlésének. Niklai Ákos előadásában beszámolt róla, hogy külföldön is rendszeresen a tanácskozások témája a szállodai és vendéglátóhelyi áfa, a jogdíjak és a szigorodó tűzvédelmi előírások, utóbbihoz a hazai hoteleknek is elérhető az MSZSZ honlapján keresztül egy gyakorlatias és jól használható eszköztár. Az egészségügyi témák közül a dohányzás visszaszorítása (akár azzal is, hogy a vendéglátóhelyeken szűnjön meg a dohánytermékek árusítása) és az ételcímkézés szerepel gyakran a fókuszban. Utóbbi esetében a HOTREC azt az álláspontot képviseli, hogy az allergén összetevők feltüntetése maradjon rugalmasan nemzeti szabályozás tárgya, s a vendéglátásban az egyéb tápanyagok feltüntetése ne legyen kötelező. Szintén rendszeresen foglalkoznak a hotel review site-ok és az online travel agentek térnyerése révén támasztott piaci kihívásokkal is, mindkét esetben fontosnak tartják, hogy ezekkel a hotelek a saját érdekeiket keményen képviselve, de partnerként és ne ellenségként lépjenek fel.
    A szállodák minősítésének kérdései és kérdőjelei is felmerültek a Magyar Szállodaszövetség közgyűlésén. A Hotelstars Union előnyeit és főbb jellemzőit mutatta be a szállodásoknak a rendszer kiépítését a kezdetektől koordináló Kopócsy Andrea, míg Nemes Andrea, az NGM Turizmus Főosztályának vezetője pedig a kormányzat minősítéssel kapcsolatos álláspontját ismertette előadásában. A Hotelstars Union rendszerhez eddig 11 ország csatlakozott és további 14 jelezte érdeklődését. A nemzeti védjegyekkel kapcsolatban Nemes Andrea, az NGM Turizmus Főosztályának vezetője úgy fogalmazott: a cél az, hogy minden szálláshely estében a minisztérium tulajdonában álló, bejegyzett nemzeti védjegy működjön. A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy több szállástípusban már létezik ilyen, azonban különféle okok miatt a szállodáké nem nemzeti védjegyként lett bejegyezve. Hogy a Hotelstars rendszert hogyan tudják harmonizálni a nemzeti védjegyek rendszerében, arról már elkezdődtek és  jelenleg is tartanak a szakmai egyeztetések.
    A szakmát felügyelő minisztérium képviseletében Nemes Andrea arról beszélt, hogyan támogatja a kormányzat turizmuspolitikája az ágazat bővülését, a szállodák versenyképességének javulását, illetve érintette a turizmus környezetét alapvetően meghatározó jogszabály alkotást. Így jó hírként számolt be a Széchenyi Pihenő Kártya indulásáról, mely az elkövetkező 3-4 évben számítások szerint 35%-kal bővíti a belföldi turizmus piacát. A tárca május 25-i  sajtótájékoztatóján elhangzott információkat kiegészítve elmondta: tárgyalnak az első kibocsátóként jelentkezett OTB Bankkal arról, hogy az elektronikus utalványkártya elfogadását, a vele való fizetés folyamatát  egy telefonos call center felállításával is támogassák. Elhangzott: már él a bank elfogadóhelyi regisztrációját is célzó www.otpszepkartya.hu weboldala, illetve a tájékozódást a kormányzat a www.szepkartya.itthon.hu oldal beindításával is segíti. A főosztályvezető reményét fejezte ki, hogy mind több cég beépíti majd a SZÉP kártyát is cafetéria rendszerébe 2012-től.
    Nemes Andrea beszélt a készülő új Turizmusfejlesztési stratégiáról, melynek vitairatához augusztus 10-ig  várják a szakmai észrevételeket. A nyár folyamán a kormányzat szakmai kerekasztalokon is meg kívánja ismerni a koncepcióval kapcsolatban a szakmai szervezetek véleményét.
A tárca jogszabály előkészítő munkájával kapcsolatban a főosztályvezető elmondta: napokon belül várható a szálláshelyek minősítő rendszereire is befolyással lévő, 239/2009. (X. 20.) számú,  a szálláshelyek üzemeltetését szabályozó  kormányrendelet módosításának megjelenése. A turizmustörvény szabályozási munkaanyaga is elkészült, a szükséges ágazati egyeztetéseket követően kerül társadalmi egyeztetésre, a szakma is csak ezek után tudhat meg részleteket.
A főosztályvezető elmondta azt is: mostanáig 53-an adták be jelentkezésüket az új TDM-regisztrációs rendszerbe, közülük 40-et tájékoztattak már arról, hogy teljesítették a regisztráció feltételeit. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2011.05.26.)