HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Látogatócsúcsot várnak a Sziget Fesztiválon
2011.08.09.

Európa egyik legjelentősebb multikulturális fesztiválján naponta ötvenkét programhelyszínen, átlagosan 200-250 rendezvényt élvezhetnek a mintegy 50 országból érkező tízezrek. Tavaly a látogatók több mint fele külföldi volt, ami a jó imidzs mellett a kitűnő propagandának, és nem utolsósorban a magyar fiatalok pénztárcájához képest igen drága belépőjegyeknek köszönhető. A napijegy 10.500 Ft (42 EUR), az ottalvós bérlet 46.900 Ft (188 EUR), amit elővételben kedvezménnyel lehetett megvenni.
Az első (ún. -1.) napon Geszti Péter szuperkoncertjét láthatták az érdeklődők, a 0. nap sztárja pedig Prince volt, s a 200 külföldi fellépő 41 országból érkezett.
18 évvel ezelőtt rendezték meg az első Szigetet, s a nagykorúvá érett fesztivál 76 hektárnyi területet foglal el, infrastruktúráját pedig 15 nap alatt építette fel hatezer személy. A Sziget főbb útvonalaira 12 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, a sátrakban 25 ezer négyzetméter faburkolattal borították a talajt, mindezeken túl nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém felületet hoztak létre. A rendezvényre 180 kamion szállított ki a konténereket, köztük a 140 darab vizes és kazánkonténert, a 215 irodát, raktárakat, öltözőket, tárolókat és egyéb helyiségeket. A kerítés és kordon darabjait 25 kamion szállította, öt jármű vitte a kábeleket és kapcsolószekrényeket. A folyóvizes konténer wc-kből öt centrumot alakítottak ki, minden egyes ilyen blokkban 45-50 kivilágított mellékhelyiség lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil wc-kkel, a korábban is használt konténer wc-kkel, valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén mintegy 1500-1600 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Továbbfejlesztették a közvilágítást is, a meglévő és a szervezők által korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett - csak a fesztivál idejére - további több kilométernyi díszkivilágítás segíti az éjszakai tájékozódást.
A fesztivál szervezői idén is komoly hangsúlyt fordítanak arra, hogy minél kevesebb zajterhelést okozzanak a környező lakóknak. A szabadtéri színpadokon a korábbi évek gyakorlata szerint éjjel 11 órakor befejezik a koncerteket, ezután hangszigetelt sátrakban folytatják a programot. A rendezvény alatt végig hangméréseket végeznek, illetve idén is alkalmazzák azokat a zajlimitáló technikai eszközöket, melyek a hangberendezésekre kötve, emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangot, ha valaki megpróbálná túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt.
A Sziget egészségügyi bázisán 400 fő teljesít szolgálatot. Az ambulancián 16 orvos, 50 nővér dolgozik, emellett 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők járjak folyamatosan a fesztivál területét. Ugyancsak kint állomásozik majd egy rohamkocsi, négy esetkocsi, valamint két mentőkocsi is. Ezzel a létszámmal és felszereléssel egy közepes méretű magyar város egészségügyi intézményi személyzete, illetve egy nagyobb magyar város mentőközpontja költözik a Szigetre. A fesztivál területén gyógyszertár is van, illetve az egészségügy bázis a behozott gyógyszerek tárolását is vállalja.
Az idei Szigeten a rendőrség emberein túl 1500 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök. A szigeten rendőrőrs működik 24 órás szolgálattal, többnyelvű tolmácsokkal. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülő problémákat ugyanitt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalmunkatársai orvosolják.
A rendezvény megkezdése előtt megtörtént a teljes körű átvizsgálása a területnek. A beléptetésnél szakszerű csomagátvizsgálás történik, amihez kiegészítésként, gyanú esetén rendelkezésre állnak képzett drog- és bombakereső kutyák, csomagátvilágító gép, valamint detektoros beléptető kapuk is. Mindezen túl folyamatos tűzszerész ügyeletet biztosítottak minden beléptető pontnál. (Forrás: MTI, Zalai Hírlap, sziget.hu, Eventer info, 2011.08.09.)