HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Különleges rendezvényhelyszínek Budapesten
2011.09.16.

A Krativ augusztusi számában felsorolt kuriózumnak számító rendezvényhelyszínek érdekes lehetőséget jelentenek a nem igazán fantáziadús helyszínű kisebb-nagyobb rendezvények helyének viszonylag szürke egyhangúságában.
* Óbudai Amfiteátrum:
    Az ókori rómaiakat sok szempontból lehet kritizálni, de azt biztosan nem lehet a szemükre vetni, hogy ne értettek volna a tömegrendezvényekhez és a tömegszórakoztatáshoz. Ennek ékes bizonyítékai az egykor véres viadaloknak helyt adó amfiteátrumok, amelyekben a világ számos pontján ma is tartanak rendezvényeket. Az aquincumi amfiteátrum is tökéletes helyszín lehetne számos rendezvénytípusnak. A mérete megvan hozzá, hiszen lelátóján az ókorban a becslések szerint több mint tízezer néző férhetett el, ráadásul – az adat minket is meglepett – arénájának mérete meghaladja a római Colosseumét. Kiválóan alkalmas akár több száz résztvevőt szórakoztató családi napok, szabadtéri partik, különleges termékbemutatók helyszínéül.
* Toronydaruk:
    A Dreher kicsiben már megcsinálta a Sziget fesztiválon.Döbbenten figyeltük, ahogy a Dreher in the Sky akció keretében az italpulttal együtt 50 méter magasba emelkedő külföldiek mennyire élvezik a helyzetet. Ugyanezt el tudnánk képzelni jóval nagyobb magasságban, egy toronydaruval felemelt üvegkabinban, valahol a Duna-parton, szép kilátással a városra. Az ötlet nemcsak sajtótájékoztatók, hanem kiemelt ügyfeleknek szóló termékbemutatók, vagy akár inspiratív menedzsment-meetingek helyszínének is alkalmas lehet. A létszám persze a szűk keresztmetszet: nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy toronydaruval felemelt szerkezet helyet tudna biztosítani egy-két tucatnál több embernek.
* A Nagyvásártelep:
    Régóta szívünk csücske a Soroksári út és a Csepelre vezető Kvassay Jenő út közötti területen megtalálható Nagyvásártelep védett irodaháza és a hozzá kapcsolódó hatalmas, 247 méter hosszú csarnok. Az épületek évek óta üresen állnak, ma elsősorban hajléktalanok és szipusok ütnek bennük tanyát. Nagy bátorság kellene egy ügynökségtől, hogy itt rendezzen ügyfélpartit, viszont (nem kis munkával) remek cyberpunk-hangulatot lehetetne teremteni. Lényegében nincs olyan rendezvény, amelynek ne tudna helyt adni a harmincas évek Magyarországának legnagyobb fedett belterű épülete a legnagyobb szabású céges vagy lakossági partiktól különböző kiállításokig, expókig.
* Víztornyok:
    Ha rajtunk múlna, akkor az összes Budapesthez kötődő szűkebb körű önkormányzati sajtótájékoztatót valami igazán egyedi helyen tartanánk, ami valahogy a városhoz is közelebb hozza a résztvevőket. Ilyen lehet egy-egy víztorony, amelyek jó része máig az önkormányzat tulajdonában álló Fővárosi Vízművek birtokában van. Gyönyörű épületekről van szó, amelyekből a hagyományosnál szélesebb kilátás nyílik a környező városrészekre is, mint például a Budapest XII. kerületi, Eötvös úti víztoronyból.
* Budapesti metró:
    Bár korábban, egy-egy felújítás alkalmával már történt rá kísérlet, mégsem értjük, hogy miért nem rendeznek akár rendszeresen is lakossági rendezvényeket és ügyfélpartikat a budapesti metrókban. Rendben, hogy az átlagosnál veszélyesebb és komoly körültekintést igénylő helyszínről van szó, azonban egy jól lezárható és megfigyelhető, egyperonos metróállomáson megfelelően lehetne szavatolni a biztonságot. Szinte látjuk magunk előtt a középen tomboló tömeget, miközben a peront kétoldalt lezárja egy-egy metrószerelvény, melyek ablakánál tülekedik a tömeg a bentről érkező italokért, koktélokért. Zenei road-show-k, nagyobb létszámú dolgozói és ügyfélpartik lebonyolítására tudjuk elképzelni.
* Budavári Labirintus:
A tulajdoni problémák miatt sokáig bezárt Labirintus és a budai barlangok egyaránt egyedi helyszínei a fővárosnak, bár tény, hogy korlátozottan alkalmazhatók rendezvényszervezésre. A barlangokat elsősorban különleges csapatépítőként vagy kiemelt ügyfelek számára exkluzív programként tudnánk elképzelni, de a labirintus akár egy szokványos dolgozói parti helyszíne is lehetne, feldobva az eseményt például egy Guinness-rekorder hosszúságú, az egész folyosón végighúzódó svédasztallal.
* A Kiscelli Múzeum:
    A külső és belső barokk ornamentikától megfosztott, pusztán téglákból álló építészeti elemekkel lenyűgöző hatást keltő templomtér volt már helyszíne korábban divatbemutatóknak, partiknak, koncerteknek és céges buliknak is. Mégsem elhasznált, és mintha az utóbbi időben elfelejtkeztek volna róla. Az alig megvilágított térnél szebbet és hatásosabbat el sem tudunk képzelni, az altemplomi rész pedig szintén nagyon sok lehetőséget rejt magában.
* Az Óbudai Gázgyár:
    Nagyon régóta tervezik már az 1984-ben bezárt gázgyár hasznosítását, jelenleg a műemléki védelmet élvező komplexumba múzeumot, kulturális és fesztiválközpontot vizionálnak. Minta lehet a bécsi Gazometer gázgyár birtokba vétele, amelyben 1992 és 2008 között legendás technópartikat szerveztek, ma pedig az osztrák főváros egyik legmenőbb és legmodernebb környéke. Az Óbudai Gázgyár ódon hangulata megérintő, a rendezvényesek számára gyakorlatilag végtelen lehetőségeket kínál.
    (Forrás: Kreativ.hu, 2011.09.15.)