HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Budapest volt a tudományos világ központja
2011.11.20.

A World Science Forum 2011 részvevői három napon át mintegy száz előadásban vitatták, elemezték és értékelték a tudomány világunkat formáló hatását.
Megállapították, hogy a hagyományos tudományterületek és a jelenlegi központok szerepe átértékelődik. A WSF 2011 ezekről a folyamatokról adott áttekintést, összetett szempontrendszerrel, társadalmi, gazdasági hatásaik bemutatásával. Lehetőséget teremtett arra a globális párbeszédre, amelyben megismerhetővé és megoszthatóvá válnak a legújabb kutatások, a legkiválóbb működési modellek és a legjobb gyakorlatok. A megnyitó ünnepségen a fórumot az űrből a Nemzetközi Űrállomás asztronautája köszöntötték.
    A tudományos fórum célja a következő volt:
* hangsúlyozza a tudomány jelentőségét, társadalmi érvényét, befolyását és felelősségét,
* megteremtse és folyamatossá tegye a tudományos közösség, a társadalom és a politikai döntéshozók közti párbeszédet,
* megalapozza az emberiség előtt álló világméretű kihívásokra adható hiteles válaszokat.
    A rendezvény a Magyar Tudományos Akadémia, a magyar tudományosság és az egész nemzet sikerének egyedülálló bizonyítéka és erősítője, s így hozzájárul a Magyarországról alkotott hiteles és pozitív kép kialakításához, s az idei EU-elnökség mellett a legjelentősebb nemzetközi esemény Magyarországon. Az egyetlen fórum, amely intézményesülten és nem csupán egy szakterületre fókuszálva, összetett szempontrendszerű párbeszédet folytat a társadalommal és a politikai döntéshozókkal a tudomány szerepéről, a tudományos felfedezések etikai, környezeti, gazdasági, szociális és kulturális következményeiről;
az egyetlen világtalálkozó, amely a többpólusúvá váló tudományos világ változásait figyelembe véve 2011-től négyévente más-más országban valósul meg, ugyanakkor – felértékelve a budapesti helyszín jelentőségét – négyévente visszatér a magyar fővárosba.
A globális kihívások összefüggenek, e jelenségek dinamikája összetett, de mindegyiknek jelentős hatása mutatkozik Magyarországon - fogalmazott beszédében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, megemlítve az éghajlatváltozást, az aszályokat, valamint a helyes vízgazdálkodás jelentőségét.
(Forrás: MTI, 2011.11.19. + MTA Kommunikációs Főosztály)