HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Bombariadó a Spa & Wellness kiállításon, a Hó-Show-n
2011.11.20.

Nyilatkozatában Kovacsics Imre elmondta, a strandokkal együtt a Magyarországon jelenleg található 320-350 közfürdő többsége köztulajdonban –  elsősorban települési önkormányzatokéban – van, éves szinten mintegy 25-35 milliárd forinttal terhelve meg azok költségvetését. Az ágazat problémái leghatékonyabb kezelésének módja Kovacsics Imre szerint a magyarországi közfürdők állami tulajdonba vétele lenne, az önkormányzatok e tehermentesítése lényegesen csökkenthetné a települések költségvetési hiányát is. A fürdővagyon működtetésére megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező fürdőügyi kormánybiztos kinevezésére lenne szükség. Közös irányítás alá vonásukkal racionalizálni lehetne a létesítmények működtetését is:  jelentős költségmegtakarítás érhető el pl. a központi beszerzéssel, a veszteséges szolgáltatási területek megszüntetésével stb. A kormánybiztosnak ugyancsak feladata lenne a jövőbeli fejlesztések összehangolása, ami kiküszöbölhetnéa területi/tematikai párhuzamosságokat.
A fürdők államosítása egyúttal hatékonyabb marketinget tenne lehetővé az egyes létesítmények jelenlegi szétforgácsolt erőfeszítéseivel szemben. Ugyancsak halaszthatatlan lépni az OEP-támogatás évek óta húzódó emelésében, illetve szükséges lenne az egészségturisztikai szakmaiságot nagyobb mértékben tükröző személyi feltételrendszer kialakítása is a közfürdőkben.
A 24 órában vagyunk, hangsúlyozza a Spa Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. Amennyiben a fürdőszektort negatívan érintő körülményekbe (ilyen pl. az OEP-támogatások reálértékben folyamatosan csökkenő szintje, a szálláshelyekéhez képest is kedvezőtlenebb áfapozíció, a SZÉP kártyán nyújtható tervezett cafetériatámogatás alacsony volta) nem történik érdemi beavatkozás, Kovacsics Imre szerint a fürdők öt éven belül megduplázzák veszteségüket. A létesítmények kár 70-80%-a is tönkre mehet. Önkormányzatokat is maguk alá temető csődökre, több tízezer munkanélkülire, magas összegű bedőlt banki hitelállományra lehet számítani. Mindez a fürdőágazat ellehetetlenüléséhez vezethet, ami nyilvánvalóan ellentétes az Új Széchenyi terv egészségipart helyzetbe hozni kívánó szellemiségével. (Forrás: Turizmus Panoráma. 2011.11.20.)