HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
3. MaReSz Nap: konferencia az innovációs lehetőségekről
2013.03.19.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége a 3. MaReSz Napot a MOM Parknál lévő korszerű Larus Rendezvényközpontban tartotta meg. Az egész napos szakmai fórumon Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese a cég külföldi erőfeszítéseiről beszélt, a nemzeti marketingszervezethez tartozó Magyar Kongresszusi Igazgatóság vezetője, Ferenczy Anikó pedig arról, hogy milyen hosszabb távú elképzelésekkel lehetne még több nagy nemzetközi kongresszust, konferenciát tartani országunkban. A vitaindítónak is tekinthető két előadást pódiumbeszélgetés követte, amelyben rajtuk kívül a Danubius Hotels vezérigazgató-helyettese, Kovács Balázs, a MaBeUSz szállodai munkacsoportjának elnöke, Jábor Mária és a Chemol Travel kongresszusi üzletágvezetője, Morlin Franciska fejtette ki véleményét Kelecsényi Ágnes moderátor segítségével. Ezt jól kiegészítette a külföldi vendégelőadó, az MCI Amsterdam képviselője, Marc Slenema, aki nagy nemzetközi tapasztalattal birtokában beszélt arról, milyen elvárások is vannak egy nemzetközi kongresszussal kapcsolatban, s mi lehet Budapest előnye.

Érdekes vita alakult ki a két következő előadás után, hiszen a Bo Event Rendezvényszervező igazgatója erőteljesen kifogásolta, hogy egyre több megrendelő kerüli meg a szakmailag felkészült ügynökségeket, azt remélve, hogy a rendezvényhelyszínekkel közvetlenül tárgyalva jobb árat tudnak kialkudni. Tordai Bálint ezzel szemben éppen azt hangsúlyozta, hogy a profi ügynökségek gyakran sokkal jobb árat tudnak elérni, még az ő jutalékukkal együtt is. Ehhez kapcsolódott a Convention Budapest ügyvezetője, Bagdi Károly, aki a konkrét helyszínt is megnevezve kifogásolta, hogy egyes nagy helyszínek - erőfölényükkel visszaélve - szemérmetlen árakat tudnak kizsarolni például a technikai lebonyolítással kapcsolatban. Sürgette, hogy ezt megelőzendő a rendezvényszervező cégek fogjanak össze, és együtt lépjenek fel az ilyen viselkedéssel szemben. A két előadást követő pódiumbeszélgetésen - amelyet a Bacsi Krisztina elnökségi tag moderált - Parti János (Kempinski) megerősítette, hogy a közvetítők nem versenytársak és fontos velük is együttműködni. A közös gondolkodással értett egyet a többi résztvevő: Gőcze Balázs (RaM Colosseum), Semsey Rudolf (Budapest Party Service), Benyeda Katalin (Magyar Nemzeti Galéria), Molnár Melitta (RagazzArt) és Kiss Zsolt (Compoffice-R).

Az ebédszünet után két szekcióban folytatódott a konferencia: Kiss Zsolt az informatikai forradalom vívmányainak mind erőteljesebb alkalmazásáról beszélt, akár a speciális web-megoldásokat, mobil eszközöket, chipeket és QR-kódokat, prezentáció-kezelő rendszereket és timer megoldásokat említve. A két Michelin csillagos éttermünk egyikének, az Onyxnak, egyben a Gerbeaud-nak a vezetője, Pintér Katalin látványos előadásában azt fejtegette, hogy a válság ellenére mennyire fontos a kifinomult gasztronómia alkalmazása. Szó volt még jogi, adóügyi, biztonsági kérdésekről is, végül a Hard Rock Café záró koktélpartiján lehetett még folytatni az izgalmas beszélgetéseket a 3. MaReSz Napon. (Forrás: Eventer tudósítás, 2013.03.19.)