Archív rendezvények -> Bevezetés az agilitásba - tréning

Bevezetés az agilitásba - tréning
Időpont:2021.09.29.->2021.09.29.
Helyszín: IIR
Szervező: IIR Magyarország

Elérhetőség:
Cím: 1134 Budapest, Rózsafa u. 13. Klapka Irodaház.
Web: www.iir-hungary.hu
E-mail cím:
Telefon: 1/4597334

Telefax: 1/4597301

  •     Érdekelnek az Agilis módszertanok?
  • Szeretnéd megismerni a legelterjedtebb agilis keretrendszereket?
  • Kíváncsi vagy miért választja a SCRUM működést egyre több vállalat?
  • Része lettél egy Agilisan működő csapatnak?
  • Szeretnél fejlődni és egy új szemléletet megismerni és alkalmazni?
  • Érdekelnek a szerepkörök?
  • Szeretnél Scrum Master lenni?
  • Kipróbálnád a Product Owner szerepkört?
  • Mi kell ahhoz, hogy egy Agilisan működő csapattal együtt tudj dolgozni?
  • A jelenlegi munkahelyeden megjelentek az Agilis projektek?
  • Hallottál róla, viszont még új neked ez a módszertan?
  • Esetleg érdekel, hogy mikor érdemes ezt a módszertant alkalmazni?

A kétnapos tréningen elsajátíthatod a szükséges elméletet, amit az oktatás során folyamatosan gyakorlatban is kipróbálunk és kiértékeljük a látottakat.

 

A tréning első napján részletesen megismerjük mit értünk agilitás alatt, milyen értékei vannak, milyen előnyöket ad a munkánk során. Valós példákon keresztül nézünk meg például olyan szegmenseket, ahol üzleti területen is alkalmazzák az agilis gondolkodásmódot. Egymás mellé állítjuk a tradicionális módszertant és a manapság 80%-ban választott agilis Scrum keretrendszert. Részletesen átbeszéljük melyik módszer mikor jó választás, mik az erősségeik és mik a gyengeségeik. Beszélünk a feladatok inkrementális és iteratív elvégzéséről, mikor és hol érdemes ezeket használni.  

A nap első felében az elméleti alapokat interaktív előadások keretében ismerjük meg. 7 fő érték mentén átbeszéljük és válaszokat keresünk a miért agilisan kérdésre.  Részleteiben átbeszéljük az Agilis kiáltványt és az elveket, továbbá a sorok mögé nézünk, mire gondolhattak az alkotók, valós tapasztalatokon keresztül beszélünk át IT és Üzleti megoldásokat. Az agilis kiáltványra épülve átnézzük a legtöbbet választott keretrendszert, a Scrum elméletét, szereplőit (agilis csapat, Product Owner, Scrum Master) és eseményeit (Sprinttervezés, Napi Scrum, Demo, Sprint Retrospektív, Backlog refinement). Az elmélet mellett szimulációs gyakorlatok mentén próbáljuk ki az elhangzottakat. Nagy hangsúlyt fektetünk a Product Backlog, Sprint Backlog kialakítására, User Story írására, tervezés és becslési technikákra. Gyakorlatban sajátíthatod el a Scrum eseményeket egy teljes, szimulált Sprint során.

 

Kis csoportokban egy teljes sprint életciklusát lépésenként végigkövetjük a sprinttervezéstől a sprint demoig. Gyakorlatban nézzük meg a Napi Scrum eseményt, elemezzük mikor hatékony a csapat részére és milyen rossz minták vannak, ami a hatékonyságát veszélyeztetni. A sprint során elkészített értékkel bíró inkrementumot egy Sprint Demo keretében mutatják be a csapatok egymásnak, majd szimuláció keretében megismerjük az alap retrospektív technikákat. Megtanuljuk milyen egy jól elkészített Product Backlog, milyen módon kezeljünk EPIC-eket és mik a leghatékonyabb módszerek ezek feldarabolására. Megismerjük a User Story írás technikáit, hogyan használjuk az INVEST technikát a gyakorlatban.

 

A Scrum keretrendszeren kívül szó lesz KANBAN-ról és SCRUMBAN-ról is, továbbá megnézzük, hogy mi a szerepe a Minimum Viable Product-nak. A második nap végére gyakorlatban fogjuk megismerni a különböző becslési technikákat, általában melyik szinten jó a T-Shirt méretezést használni, és mi az a szint ahol már story ponttal érdemes méretezni az elvégzendő feladatokat.  Résztvevőként azt is megismerheted, miért érdemes fizikai táblát használni, milyen módon segít a Scrum keretrendszerében és miben támogatja a KANBAN módszertant. A tréning zárásaként lehetőség lesz a résztvevők által a tréning során felmerült kérdéseket, aktuális problémákat vagy gyakorlati eseteket közösen átbeszélni, a megoldásra javaslatokat kidolgozni.

 

Tréner: Németh Valentin, Ügyvezető, PROgile Tanácsadó Kft.