RENDEZVÉNYEK -> 20. Széchenyi-bál

20. Széchenyi-bál
Időpont:2008.02.02.->2008.02.02.
Helyszín: Gellért Szálló
Szervező: Széchenyi Társaság / Compexpo

Elérhetőség:
Cím: 1111 Budapest, Szent Gellért tér 1.
Web: szechenyibal.hu
E-mail cím:
Telefon: 1/889-5497 - Bősze Éva
Email:compexpo@compexpo.hu

2008. február 2-án 19.30 órai kezdettel immár 20. - történelmi távlatait tekintve 91. - alkalommal kerül sor a hagyományos Széchenyi-bálra a Gellért Szálló összes termében. A Bál szervezője a Széchenyi Társaság. Rendezője a Compexpo Kft.
A bál története távoli időkre nyúlik vissza. Február első szombatja a bál hagyományos napja. Már 1864-ben ezen a napon gyűltek össze gróf Széchenyi István tisztelői, követői, hogy részt vegyenek a Széchenyi Lakomán. Ez az esemény alkalmat adott Széchenyi munkásságának dicsőítésére is. A megemlékezők névsora illusztris: gróf Apponyi Albert, Beőthy Ákos, Jókai Mór, gróf Károlyi György, gróf Zichy Jenő, Szemere Miklós, Majláth György. Az első emlékbeszédet Wenckheim Béla mondta. Külön serleget készítettek a következő felirattal: "Borúra derű. Nem halt meg, aki honfitársainak emlékezetében él." Ezt a serleget a casinó legjobb magyar borával töltve a lakoma alkalmával a dicsőült emlékére ürítették. Ennek emlékére éjfélkor tokaji borral koccint a báli közönség.
Az első Széchenyi-bált az Országos Széchenyi Szövetség rendezte 1907. február 1-én a Royal Szállodában. Ezt követően minden évben volt Széchenyi Bál hol a Royalban, hol a Vigadóban, máskor a Ritzben. 1912-ben például Bidermayer Bál volt, ebben az évben mindenki bidermayer öltözékben jelent meg. Az 1914-es Ritzben megrendezett bált követően csak 1921-ben volt újra Széchenyi-bál, melynek fővédnökségét Izabella és Auguszta királyi hercegasszonyok és Horthy Miklósné vállalták. Ezután 1940-ig minden évben megrendezték a Széchenyi-bált, általában a Gellért Szállodában. A két világháború között több alkalommal akkora volt az érdeklődés, hogy két társasági tag ajánlása volt szükséges ahhoz, hogy báli belépőjegyhez lehessen jutni. A Széchenyi Társaság 1989-ben rendezte az első - újkori - Széchenyi-bált a Gellért Szállodában. A legújabb kori bálok kialakult menetrendje szerint, a bálozókat huszárok fogadják. Este 8-órakor négyfogásos vacsora a szálloda összes termében, cigányzenével. A felszolgált vacsora után 22 órakor nyílik a bál a Gellért Fürdő csarnokában. Az est nyitótánca a palotás, majd keringő következik, mely egyúttal a bál nyitótánca is. A termekben hajnali 3 óráig szól a zene. Éjfélkor tombola értékes és hasznos ajándékokkal. Ugyanekkor a választott Bálkirálynő kihirdetése is.
A vacsora árát is tartalmazó báli belépő 18.000.-Ft, melyből 1000,- Ft-ot jótékonysági célra, - idén - a csángó oktatási program támogatására, a Moldovai Magyar Oktatásért Alapítvány javára különítenek el a szervezők. Belépőjegy vásárlás és asztalfoglalás a Gellért Szálloda éttermi igazgatóságán 2008. január 7-től: Bősze Éva, tel.: (061) 889 54 97.
A bál a résztvevők szórakoztatásán és a legnagyobb magyarra történő emlékezésen kívül minden évben meghatározott cél szolgálatában is áll. Ilyen volt korábban a gellérthegyi Sziklakápolna újranyitásának segítése, a Kárpát medencében felállított vagy felújított 28 Széchenyi emlékhely költségeihez való hozzájárulások és a Társaság könyveinek kiadási támogatása.
A szervező Széchenyi Társaság kiemelt törekvése a közéleti magatartás javítása. A Társaság tagjai hisznek abban, hogy visszahozható és széles körben alkalmazható az értékteremtő magatartás kialakítása. Tudatosítani akarják azt, hogy a közélet valamennyi szereplője magatartásával, beszédstílusával, szóhasználataival, bármilyen közéleti és magánéleti szereplésével közvélemény formáló. Széchenyi István megállapítása legyen az irányadó: "Hogy minden időben volt, van és lesz is panasz, természetes: de igen különbözik a javítani kívánástúl. Amaz magával, embertársaival, kormánnyal, egyszóval mindennel való elégedetlenségbűl folyik s többnyire alacsony haszonkeresés vagy romlott sárepe nyavalyálya. Emez pedig embertársaihoz, hazájához és a tökéleteshez vonzó szeretetbűl ered és szebb lelkek sajátja" (Hitel X-XI) A Széchenyi-bál hirdesse eszmeiségében ezeket a gondolatokat.
2007. november 25.
Dr. Rubovszky András
a Széchenyi Társaság főtitkára, a Bál főszervezője
Ihrig Péter
Compexpo Kft., a Bál főrendezője