HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Budapesti Őszi Fesztivál (BŐF) programjait
2006.10.02.

A 15 éves fesztivál legerősebb tartópillére ebben az évben is a kortárs zene. A szervezők azt ígérik, hogy a Klangforum Wien majd nyolcórás zenés lakomája több lesz, mint koncertélmény október 14-én. A világhírű együttes nemcsak a huszadik századból ad zenei keresztmetszetet, de a kitűnő ételekből és italokból komponált vacsorájuk arra tesz kísérletet, hogy kiderüljön, miként hatnak egymásra a kulináris élvezetek és a zene mámora.

Egy nappal korábban James Dillion című operájára várják a közönséget, mely a japán No-színház és a barokk opera sajátos ötvözetét adja. Két német előadást is láthatnak az érdeklődők a fesztiválon, az egyik produkció, a Deutches Theater Berlin modern Faust interpretációja, a másik előadás a Rimini Protokoll csoport dokumentarista színházi alkotása lesz.

Új hazai bemutató is lesz a Őszi fesztiválon. Balázs Zoltán társulata, a Maladype Színház egy lengyel író, Stanislaw Wyspianski verses drámáját állítja színre. Az alkotási folyamat érdekessége, hogy az 1904-ben született Akropolisz című mű létrehozásában részt vesz Zsótér Sándor is.

A tárlatok közül legújszerűbb a Körút Fesztivál 2006 című vállalkozás, amely a Nagykörút üresen álló kirakatait szeretné megtölteni tartalommal, jelesül a hazai videóművészek, public artistok és képzőművészek munkáival. A fesztivál első napján két kiállítás is nyílik, egy kelet-közép-európai képzőművészek alkotásait felvonultató tárlat, valamint egy fiatal festő, Asztalos Gáspár Zsolt potréábrázolásait bemutató kiállítása.

A BŐF programjában hangsúlyos szerepe van a táncnak is, hiszen talán ez az a műfaj, amelyben leginkább tetten érhető a . A magyarok közül nem maradhat ki Frenák Pál, aki TRA-CE című monodrámájában ezúttal egy ember négy énjét állítja szembe egymással. Az újabban felbukkant táncosokat többek között a Kovács Gerzson Péter köré szerveződött TranzDanz képviseli, amely a kispolgári lét visszásságaira világít rá a Bankett-ben, de megtekinthetjük Szabó Réka Tünet Együttesének legújabb darabját, a Szeánsz-ot is.

(Forrás: MNO, uno.hu, origo.hu)