HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Új kiemelt üzleti partnere van a 2007-es Budapesti Tavaszi Fesztiválnak
2006.11.10.

Az idén mindenesetre feltűnő, hogy a világhírű előadóművészek és együttesek programján is hangsúlyosabb a magyar műsor, hiszen a jövő évi szlogen: Magyar művészet?magyar művészek. Mivel 2007-ben lesz 125 éve, hogy megszületett Kodály Zoltán, így az idei Bartók-esztendőt Kodály-év követi, s ezt jól érzékelteti a fesztivál, amely a nyitó- és a zárókoncerten is különleges Kodály-programot ígér.

A 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál 2007. március 16-án kezdődik, április 1-jéig tart, ezen időszak alatt 48 helyszínen 128 rendezvényt kínál a szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. A zenekari hangversenyek száma 20, a kamaraesteké 24, a templomi koncerteké hét. Lesz nyolc opera, hét operett- és musical-, ugyanennyi színházi est, négy dzsesszkoncert, két crossoverest, öt népzenei és néptáncprogram.

A táncművészet 11 előadással szerepel a programsorozatban, a fesztivál idején nyíló kiállítások száma 22, a szabadtéri programoké három, a Vendégünk egy város sorozaté ugyanennyi, s az egyéb rendezvények száma öt. Ha csak a különlegességeket, igazi csemegéket emelnénk itt ki, már az is hosszú felsorolást igényelne, így most csak néhány nevet említünk: az idei kirobbanó siker után ismét koncertet ad Maxim Vengerov, Riccardo Muti vezényli a Philharmonia Orchestrát, itt lesz a virtuóz szaxofonos, Brandord Marsalis, valamint a már nálunk is nagy sikert aratott orosz zongorista, Gyenyisz Macujev és a kitűnő hegedűs, Vagyim Repin. A fesztivál rengeteg különlegességet kínál, ezekre külön ajánlókban még visszatérünk (érdemes böngészni a www.btf.hu honlapot és a fesztivál programfüzetét).

A szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. 56 127 jegyet árusít a 27. BTF-re. A jegyeket szerda óta lehet megvásárolni, de az interneten már lefoglalták a belépők 40 százalékát ? árulta el Zimányi Zsófia, a kht. ügyvezető igazgatója a jövő évi programot ismertető sajtótájékoztatón. A 40 százalék 40 százalékát külföldiek kötötték le. Ez azért is érdekes, mert a felmérések szerint már évek óta körülbelül a nézők harmada külföldi. A BTF programjaira jegyet váltó külföldi vendégek átlagosan hat vendégéjszakát töltenek el a fesztivál idején hazánkban, éjszakánként 16 ezer, naponta átlagosan 26 ezer forintot költenek el itt.

A 2007-es rendezvénysorozat 1,3-1,4 milliárd forintba kerül, s ahogy Zimányi Zsófia hozzáfűzte: a költségvetés közel 39 százalékát az állami támogatók adják: az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Hivatala, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint Budapest Főváros Önkormányzata. Az összes saját forrás pedig 61 százalék, ez az üzleti támogatóktól, a jegybevételből és egyéb bevételekből származó, valamint a bartermegállapodásoknak köszönhető összeg.

Jelentős eredmény, hogy a fesztivál saját bevételei nagymértékben nőttek az utóbbi években. A gazdasági és a kulturális szaktárca, valamint a Fővárosi Önkormányzat támogatása a 2006-os BTF esetében a költségvetés 39 százalékát tette ki (tavaly 42, 2000-ben 58 százalékát), ugyanakkor a saját bevétel, azaz a jegybevétel és a szponzorok támogatása a 2006-os költségvetés 61 százalékát adta (2000-ben még csak 42 százalékát).

A 2007-es fesztivál új kiemelt üzleti partnere a HVB Bank, az UniCredit csoport tagja. A bank vezérigazgatója, Patai Mihály elmondta: a csoport Európában mindenhol szoros kapcsolatban áll a kultúrával, s mivel a bank is értéket teremt, természetes számukra, hogy támogassák az értékteremtő kultúrát.

Forrás: VG.hu