A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek, nyári táborok, rendezvényszervezők is számíthatnak váratlan vizsgálatokra. Ugyancsak gyakran ellenőrzik a nagy tömegrendezvények - Forma-I, Sziget-fesztivál - vendéglátó egységeit is.
Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, de kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére, a feketegazdaság elleni fellépésre is, a dokumentumok és azok hitelességének, valamint a dokumentum és az áru összetartozásának, beazonosíthatóságának vizsgálatával.
Kiemelt szempont a fogyasztók megkárosításának megelőzése is. Ezért próbavásárlással ellenőrzik a kiszámolt árak pontosságát, az ártájékoztatást, a jelölést és a reklámozást. Fokozottan ellenőrzik majd a hatóság munkatársai a szarvasmarhatartó-telepeket, azok járványvédelmi helyzetét is.
(Hírforrás: MTI, Origo, MNO 2007.06.14.)
|