Pécsi Sör Keresés / Térkép   

Pécsi Sör

Elérhetőség:
Cím: Pécs 7624 Alkotmány u. 94.
Telefon: 72/505500
Email:
Web:
http://www.pecsisor.hu

A Pécsi Sörfőzdén belül sikeresen ötvöződik a tradíció és az innováció. Pécs városának sörfőző hagyománya már az ókorra nyúlik vissza, hiszen az ispotályos rendek már 1301-től ismerték és főzték itt a Mecsek kristálytiszta forrásainak vizéből készített sört. Ezt a hagyományt vitte tovább Hirschfeld Lipót mikor 1848-ban megalapította a Pécsi Sörfőzde jogelődjét a Hirschfeld S. Sörgyár Részvénytársaságot. A sörfőzde dinamikus fejlődésének köszönhetően hamarosan a régió egyik legnagyobbja lett. 1917-ben megalakult a Pannónia Sörgyár Rt., mely sikeresen túlélte az 1920-as, 30-as évek gazdasági válságát és a háborúk nehéz éveit. Az 1948-as államosítást követően is több nagyléptékű beruházás és fejlesztés történt. 1992-ben az állami vállalat részvénytársasággá alakult. 1993-ban a privatizáció során a békéscsabai Wenckheim család tulajdonába került a gyár. A Wenckheim családról érdemes megemlíteni, hogy 1944-ig Békés megyében éltek és a magyar családi kultúrájukat a mai napig nagy becsben tartják. Jelenleg az egyetlen magyar tulajdonú sörgyár.  

    A Pécsi Sörfőzde ZRt. neve magában hordozza a cég filozófiáját, amely szerint a vállalkozás nem gyártja, hanem főzi az itt készült szomjoltó italokat. A Pécsi Sörfőzde Zrt. ma 750.000 hl kapacitásával a magyar sörpiac jelentős szereplője, amely több mint 240 dolgozót foglalkoztat, így az ország délnyugati régiójának legjelentősebb vállalkozásai közé tartozik. A privatizáció óta több mint 7 milliárd forintot fordított fejlesztésekre. Termékeinek jellegzetes karakterét meghatározza a sörfőzővíz, amely a Mecsek- hegység forrásaiból, kútjaiból táplálkozik, valamint a hazai földön termett árpából gondosan készített maláta és a világ legfinomabb cseh-német aromás komlója. 

    Az 1907 óta folyamatosan piacon lévő Szalon sör olyan hagyományos magyar sörmárka, amely az ország öt legnépszerűbb, legfontosabb és legnagyobb volumenben értékesített márkája között szerepel. Az egyedi ízvilágú Szalon Barna sört nemcsak a Monde Selection versenyen tüntették ki aranyéremmel, de a 47. Söripari Műszaki Napokon is arany minősítést kapott a szakbíráktól. A Szalon Család kiegészül még a Szalon Búzasörrel, a világos és barna sörök kellemes tulajdonságait egyesítő Szalon Félbarnával valamint a Szalon alkoholmentes sörrel. A Pécsi Sörfőzde Zrt. számos sörkülönlegességet főz. Ezek közül kiemelkedő a Három Királyok ünnepi sör, melyet a karácsonyi ünnepek alatt lehet megkóstolni valamint a Radler amely egy egyedi ízvilágú, citromos sörtartalmú üdítőital, de bodza ízben is kapható. Újdonság a különlegességek közt a Radler Power, amely izotóniás energiaital alkoholmentes sörrel, így ideális frissítő sportolás után. Egyedi a piacon a Fuel is, amely sörrel és barackpálinkával készül. A világszerte kedvelt Gold Fassl prémium sört licenc alapján 1993 óta főzik Pécsett, míg a Gold Fassl Pils 1999-től bécsi licenc alapján főzött pilseni típusú prémium márka. Import termékek az Ottakringer Helles, a Null Komma Josef alkoholmentes sör és a Schneider Weisse német búzasör-különlegesség. A Pécsi Sörfőzde Zrt 2006-tól forgalmazza Bajorország legkedveltebb sörét a Paulaner Original Münchner-t valamint ennek szűretlen búzasör testvérét a Paulaner Hefe-Weissbier naturtrüb-öt.
     A Pécsi Sörfőzde mindig is elkötelezett volt a minőség irányában. Partnerei kiszolgálása és a fogyasztói igények magas színvonalú kielégítése érdekében mindig is szem előtt tartotta az élelmiszerszektor által megkövetelt minőségi normákat. Azonban a partnerek igényei és a közelmúlt élelmiszerbotrányai arra sarkallták a gyárat, hogy ezt az igyekezetet dokumentált formába öltse. Így született meg a döntés, hogy a Sörfőzde vállalkozik az IFS, vagyis a Nemzetközi Élelmiszer Szabvány bevezetésére, hogy a döntéseiben, folyamataiban már jelen lévő minőség-centrikus szemléletet hivatalossá tegyék.
A gyár az új rendszer bevezetésével párhuzamosan új minőségpolitikát is megfogalmazott. Ennek sarokköve a vállalatvezetés elkötelezettsége a szabványok betartása, a törvényes és biztonságos termék előállítás és kiszállítás, a határidők pontos betartása, a vevői reklamációk minimumra csökkentése és a szállítók körültekintő kiválasztása mellett. Az IFS rendszer bevezetése a 2006-os évben olyannyira sikeres volt, hogy a Pécsi Sörfőzde idén márciusban nem is alap, hanem emelt szintű tanúsítást érdemelt ki. A rendszer azóta is sikeresen működik így a gyár kétségek nélkül várhatja az éves működés után esedékes újabb auditot. Azonban a Sörfőzde már egy újabb szabvány bevezetésén dolgozik: az ISO 22000 rendszeren, amely a későbbiekben meghatározó szerepet fog betölteni az élelmiszeripar területén.


Vissza a lap tetejére    

Nyomtatható verzió