HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Európai királynék találkozója?
2004.11.12.

Veszprém vezetőinek és polgárainak reményei szerint 2010re rendelkezésre áll a sportcsarnok, amely természetesen egyéb nagyrendezvényeknek is helyet tud majd adni. A Veszprém szélén, a bevásárlóközpontok szomszédságában néhány éven belül megépítendő sportcsarnok tervei már elkészültek. Konferenciaközpont és hangversenyterem épül a Séd-mozi helyén (ennek a megépítését az alacsony részvétel miatt érvénytelen idei népszavazás szerette volna megakadályozni). A város történelmi központjában, a várban több fejlesztés is várható, például teljesen megújul a Dubniczay-ház. Ezt az érsekséggel szemben lévő palotát az elmúlt évtizedekben egymásnak örök polgári házassági hűséget fogadó párok s násznépeik használták, helyreállításához Veszprém 750 millió forintot nyert az Európai Unió pályázatán.
Legnagyobb vállalkozásuk pedig - Európa kulturális fővárosaként - a földrész királynéinak találkozója lehet. "A magyar királynék városa vendégül szeretné látni Európa királynéit és ezzel párhuzamosan természetesen a királynék országai is bemutatkoznának kultúrájukkal. Azt tervezzük, hogy bemutatjuk Európa királynéinak koronaékszereit is. Mindez együtt lehetővé tenné, hogy az esemény valóban európai jellegű legyen" - magyarázta lapunknak az alpolgármester. A pályázat kidolgozásához Veszprém művészeti-művelődési szakembereinek és a város polgárainak a segítségét kérik.
Mindenesetre arra lehet számítani, hogy az Európa kulturális fővárasa címén vetélkedve a bakonyi megyeszékhely kínálatában fontos szerepet fog kapni a település kiemelkedő zenei élete, ugyanis a városban több nemzetközi hírű zenei együttes is működik: a Mendelssohn Kamarazenekar, a Liszt Kórus és Veszprém Város Vegyes Kara. A várható 2010-es veszprémi eseménysorozatban helyet kapnak a már hagyományos zenei rendezvények is, köztük a mind sikeresebb országos utcazenei fesztivál, valamint az idén először rendezett, s nagy közönségsikert arató, a következő években is megtartandó veszprémi ünnepi játékok.