HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Vonzóvá válik Balatonfüred
2004.12.21.

A reformkori városközpont felvirágoztatására kapott 378 millió forintos uniós támogatást Balatonfüred. A regionális operatív program keretében elnyert összeget a város 9,7 millió forint saját erővel egészíti ki annak érdekében, hogy megújuljon a település műemlékekben gazdag, ám leromlott állapotú centruma.
Az idegenforgalmi szezon meghosszabbítását és a város turizmusának fellendülését várja Balatonfüred attól, hogy uniós támogatás segítségével rehabilitálja városközpontját. A projekt keretében korszerű és szép külsőt kölcsönöznek a ma még leromlott állapotú centrumnak, amelynek kiváló alapot ad, hogy a Balaton északi partján fekvő település belső utcái gazdagok műemlékekben. Az elképzelések megvalósítására 378 millió forintot kapnak a regionális operatív program forrásaiból, s ehhez 9,7 millió forint saját erőt tesz hozzá a pályázó önkormányzat.
A tervezett beruházások eredményeként megújul a vízpart és a Tagore sétány mentén elhelyezkedő történelmi városközpont. Az így újjá varázsolt épületek, a megszépült környezet mellé szolgáltatásokat és szabadidős programokat is társítanak, amitől azt várják, hogy vonzóbbá teszi a települést a látogatók által eddig kevésbé kedvelt időszakokban is. A pályaműben megfogalmazott beruházások szorosan kapcsolódnak a turisztikai potenciál fejlesztéséhez.
A tervek megvalósításába a város magánforrásokat is szeretne bevonni, annál is inkább, mert annak eredményeképp Balatonfürednek jó esélye van idegenforgalmi pozíciója megerősítésére, adottságainak jobb kihasználására. A projekt keretében egyébként a többi között a belső terület két elavult, rossz állapotú utcáját is felújítják, annak érdekéhen, hogy könnyebben megközelíthetőek legyenek a városközpont szép épületei és szolgáltatásai. Emellett új küllemet és belsőt kap két helyi védettségű, pillanatnyilag kihasználatlan épület, ezekben a későbbiekben turisztikai és közösségi központot alakítanak ki, amelynek célja a programkínálat bővítése, a helyi foglalkoztatás javítása. Balatonfüred történelmi üdülőközpontja egyébként felkerült a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listájára.
Hiányzik a minőségi borászati szolgáltató központ a városban annak ellenére, hogy Balatonfüred 1987 óta rendelkezik a "Szőlő és Bor Nemzetközi Városa" kitűntető címmel. A környék a magyar történelmi borvidékek egyike, s emellett az öt balatoni borvidék sorába tartozik. A Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület összefogó szerepet vállal a környék borászati szereplőinek koordinálásában. A város hagyományosan kiemelt figyelmet fordít a történelmi borvidék hagyományainak ápolására és a borral kapcsolatos rendezvények szervezésére.