HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Bővülő választék rendezvényhelyszínekben
2005.01.06.

Bár az elmúlt egy évtized jelentős változást hozott a hazai konferencia- és rendezvényhelyszínek piacán, a szakma számára a legfontosabb, egy fővárosi több ezer fős, a nemzetközi igényeket minden szempontból kielégítő konferencia-központ megépítése még várat magára. Korábban a Millenniumi városközpontban volt a TriGránit Rt.-nek ilyen terve, ám a legutóbbi hírek szerint ettől a társaság visszalépett. Ugyanakkor kormányzati forrásból származó információk alapján egy legalább ötezer fős konferenciaközpont megépítésének elindítása még ebben a kormányzati ciklusban megtörténik, az állam az idén pályázatot ír ki a cél megvalósítása érdekében. A létesítmény hiánya egyébként nagyon érezhető, hiszen évente jó néhány több ezer fős konferencia szervezésétől esik el Budapest.
A kisebb befogadóképességű központok kínálata igen bőséges, amely az utóbbi évek fejlesztéseinek eredménye. Az elmúlt csaknem tíz évben nem volt, s jelenleg sincs olyan szállodaépítés, felújítás, ahol a gyógy- és wellnessrészleg mellett ne épülne egy nagyobb és több kisebb konferenciaterem. E téren a KSH 2003 óta gyűjti az adatokat, amely szerint 2003 februárjában a szállodákban, egyéb kereskedelmi szálláshelyeken lévő termek száma 1191 volt, s ezekben több mint 80 ezer vendég fért el. A tavalyi év végére pedig e szám már meghaladta a másfél ezret, míg a befogadóképesség közel 127 ezer volt. A legjelentősebb fejlődés a három- és négycsillagos hotelekben volt.
A szállodai szakemberek úgy vélik, manapság alapvetően fontos a több lábon állás. Erre jó példa a tavalyi év második felében megnyílt siófoki Hotel Azur és a Hotel Residence is, ahol tavasztól őszig az üdülőjelleg dominál, míg ősztől tavaszig a rendezvény és konferencia adta lehetőségeket kívánják kihasználni. Hasonló elképzelésekkel folyik Balatonalmádiban az egykori Hotel Auróra átalakítása is. Más időbeni ütemezéssel, de ez az alapgondolat a Danubius Hotels Rt. üzemeltetésében lévő Danubius Spa & Conference Hotel Visegrádban is, ahol hátközben kínálják a konferencia- és rendezvénylehetőségeket, míg hétvégén a fitness-wellness kerül a középpontba.
Más irányú fejlesztések valósultak meg a múlt évben Balatonfüreden és Szegeden, ahol mindkét város önálló konferencia-központ építésébe kezdett néhány éve. Balatonfüreden - mintegy nyolcszázmillió forintos beruházásban - a csaknem ötezer négyzetméter alapterületű intézményben - ahol konferencia- és sportesemények megtartására van meg a műszaki háttér - eseménytől függően 620-800 vendéget tudnak fogadni. A létesítménynek Balatonfüreden fontos szerepe van a turisztikai szezon meghosszabbításában. Szegeden a tudományos élet központjában, a Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központjának új épületében az oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó létesítmények mellett kapott helyet egy 700 fős konferenciaterem és három - egyenként 180-200 fős - szekcióterem. E komplexum teljes költsége közel nyolcmilliárd forint volt.
E piacon az átrendeződést mutatja, hogy 2004-ben egyre több konferenciát, vállalati nagyrendezvényt tartottak vidéken. E tendencia erősödését segíthetnék a vidéki repülőtér fejlesztések, amelyek lehetővé tennék, hogy nagyobb nemzetközi konferenciáknak is otthont tudjanak adni az ország különböző pontjain.