HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Idén tizenhárommilliárd jut turizmusra a büdzséből
2005.01.07.

Több mint tizenhárommilliárd forint jut a költségvetésből idén a magyar idegenforgalom fejlesztésére. A költségvetésnek kifejezetten a turizmusról szóló célelőirányzata az idén 9,7 milliárd forintot tartalmaz, ami félmilliárddal több az eredetileg tervezettnél. E felett további háromszáz-háromszázmillió forint jut a balatoni és a Budapest-Közép-Duna-vidéki regionális idegenforgalmi bizottságnak, további hét régiós szervezet pedig kétszázmillióból gazdálkodhat.
Ezek a szervezetek a korábbiaktól eltérően idén újra kiírhatnak pályázatokat, például rendezvények támogatására, amire tavaly egy fillér sem jutott. Három kiemelt terület, a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó turisztikai fejlesztéseire további 1,3 milliárd forint jut, ebből csak a Balatoni Fejlesztési Tanács (a turizmust felügyelő miniszter, Kolber István előző munkahelye) egymilliárdot költhet el. Kerékpárutakra háromszázmillió forint, regionális repülőterekre további mintegy félmilliárd jut.
Uniós forrásokból idén és jövőre összesen 18 milliárd forintra lehet pályázni turisztikai fogadóképesség és vonzerőfejlesztés címén. Pál Béla, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter politikai államtitkára lapunknak azt mondta: a hazai pályázók 2004-ben lecsaptak a lehetőségekre. A keret tavaly körülbelül tízmilliárd forint volt, amely összeg egészéről született döntés, és a szerződések előkészítését is megkezdték. Az államtitkár szerint idén sem marad kihasználatlanul forrás, így már azon is el kellett gondolkodni, miként lehetne további forrásokat az idegenforgalom céljaira átcsoportosítani. A pályázók a legtöbb támogatást nemzeti parkok, világörökségi területek és történelmi városközpontok fejlesztésére igényelték.