HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Buli az étteremben
2006.04.26.

A különböző vállalati eseményeket napjainkban egyre ritkábban rendezik meg a vállalat székházában. De a nagyobb horderejű családi megmozdulások, mint például egy lakodalom vagy születésnapi meglepetésbuli is mindinkább kikerülnek a lakás négy fala közül. Az érintettek tobzódhatnak a különböző rendezvényhelyszínek bőséges kínálatában. Mivel azonban fontos pillanatokról van szó, csöppet sem mindegy, hogy mennyire eredményesen választunk. A rossz döntés következményei hosszú távra kihathatnak, mint ahogy a jó döntés pozitív hatásai is időtállóak lehetnek.

A sikeres rendezvény azonban nem csupán a házigazda jó hírét öregbíti, hanem az eseménynek otthont adó helyszín számára is jó reklám. Mint ahogy a balul elsült összejövetel is visszahat a forgalomra.

Az egykor a kávéházak városának is aposztrofált Budapesten, de a nagyobb vidéki településeken is újra virágkorát éli a vendéglátás. Egyre-másra nyílnak, alakulnak át, újulnak meg a kisebb-nagyobb éttermek, kávézók. Mindenki talál ízlésének, stílusának, gasztronómiai irányultságának megfelelőt. És nem csupán privát vendégként, hanem rendezvény-házigazdaként is. De hogyan, milyen szempontok szerint döntsünk akkor, ha a cég munkatársai, partnerei számára keresünk megfelelő helyet egy-egy üzleti vacsorához, konferencia utáni ellazuláshoz? Hová invitáljuk a sajtó munkatársait, ha meg szeretnénk osztani velük legfrissebb híreinket? Mikor legyen a helyszín egy étterem, és a változatos kínálatból melyiket válasszuk? A lebonyolítást egy rendezvényszervező cégre bízzuk vagy esetleg a vendéglátóhely szakemberére? Ö csak néhány kérdés a sok közül, amelyek biztosan felvetődnek a tervezéskor. A sajtótájékoztatóktól az esküvőkig Céges bulik, üzleti ebédek, vacsorák, családi rendezvények, esküvők, sajtótájékoztatók Ö ezek azok a szervezett események, amelyek az étterem különtermeiben a leggyakrabban előfordulnak.

A sajtótájékoztatók különösen hálás programok, hiszen általában abban a napszakban (délelőtt) tartják, amikor a ház üres, esetleg még ki sem nyitottak a nagyközönség számára Ö tudtuk meg Lengyel Zsuzsannától, a Gundel marketingvezetőjétől. De a patinás étterem termei stílusuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak díszebédek és -vacsorák, bálok, elegáns esküvők megrendezésére. Tehát az első szempontot már meg is leltük: rendezvényünk jellegéhez válasszunk stílusban leginkább illő helyszínt. Egy laza esti bulit ne vigyünk szmokingot igénylő helyre, de meg se próbáljuk elegáns üzleti vacsorára egy ír kocsmát idéző, zajos műintézménybe invitálni neves partnereinket.

Továbbá azt is számításba kell vennünk, hogy egy kétszáz fős esküvőt nem zsúfolhatunk be három kisebb helyiségbe, hiszen az esetek többségében fontos, hogy együtt vigadjon a násznép, s ráadásul megfelelő méretű táncparkett is legyen a mulatságra. Nézzünk egy másik konkrét példát, a főváros egyik legfelkapottabb terén található, divatos Buena Vista éttermet, ahol szintén a rendezvények széles skálája talált már otthonra. Mivel éttermünk alkalmas a kisebb, 10 fős csoportoktól a 300 főig terjedő rendezvények befogadására, ezért több szegmens lefedésére is megfelelő.

Nagyon sikeresek például a nagy létszámú szilveszteri partik, csakúgy, mint a hetente több alkalommal ide szervezett 30-80 fős sajtótájékoztatók. A nyári szezonban a maximum 100 fős exkluzív esküvőket egy légtérben tudjuk lebonyolítani. A céges bulik karácsony táján sűrűsödnek, amelyeket általában a 70 főt befogadni képes pubban tartanak Ö mondta el Balogh Béla ügyvezető.

A kisebb éttermekben is főként a sajtótájékoztatók, a különböző üzleti prezentációk, 30-40 fős születésnapi partik, céges vacsorák adják a szervezett tevékenység oroszlánrészét. A legtöbb egység sokat tesz azért, hogy az erős versenyben felhívja magára a figyelmet, az egyik kisebb belvárosi étterem például különböző műsorok támogatóiként szerepel a televíziós csatornákon; gasztronómiával foglalkozó sajtócikkekben, szakfolyóiratokban jelenik meg. Tulajdonosa kérdésünkre elmondta: különösen fontos hangsúlyt helyezni arra, hogy a ha A rendezvények a cégek életében nagyon fontos események. Érdemes alaposan megtervezni, hogy az előre meghatározott célkitűzéshez a legjobban illeszkedő helyszínt válasszuk. ...

Forrás: In-store (teljes cikk)