HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Konferencia a zenekultúra jövõjérõl
2006.05.05.

Az idei Midemen - amelyen százharminc országból több mint tízezer zenei szakember vett részt - tizennégy kategóriadíjat, valamint életmûdíjat és különdíjakat adtak át. A díj zsûrijét tizennyolc európai zenei médium - tizenkét szakfolyóirat, két rádió, két internetes portál és két nemzetközi zenei szervezet - vezetõje alkotja, minden tavasszal valamely európai városban találkoznak, hogy egyeztessék stratégiájukat és aktuális feladataikat.

A konferenciának idén Budapest adott otthont, ami annak köszönhetõ, hogy a Gramofon - Klasszikus és Jazz címû, idén tizedik születésnapját ünneplõ magyar szakfolyóirat 2002 óta teljes jogú tagként vesz részt a zsûri munkájában, sõt Retkes Attila, a Gramofon fõszerkesztõje (lapunk zenei szakírója) az ötfõs elnökségnek is tagja. A Mûvészetek Palotájában rendezett tanácskozáson részt vett többek között James Jolly, a britamerikai The Gramophone fõszerkesztõje; Gregor Willmes, a német FonoForum fõszerkesztõje; Nathalie Krafft, a francia Le Monde de la Musique fõszerkesztõje; Luis Sunén, a spanyol Scherzo fõszerkesztõje, valamint Martin Hoffmeister, a német MDR közszolgálati rádió zenei fõszerkesztõje.

A konferencián elhangzott: végéhez közeledik a CD-korszak, s ma már az is egyértelmû, hogy az újabb hanghordozók közül sem a DVD, sem a Super Audio Compact Disc (SACD) nem lesz alkalmas arra, hogy a CD helyébe lépjen. A zenei médiumok fõszerkesztõi szerint a legális internetes letöltésé lehet a jövõ, s ez már ma sem csak a pop- és rockzene fogyasztóit érinti, hanem a klasszikus zene és a dzsessz iránt érdeklõdõket is.

A hanglemezkiadóknak is az lehet a követendõ stratégia, hogy a hagyományos CD-k megjelentetése mellett saját honlapjukon, vagy valamelyik nagy fájlcserélõ rendszerrel szövetséget kötve, mielõbb megteremtik az internetes letöltés lehetõségét. A koncert- és fesztiválélet vonatkozásában a budapesti szakmai tanácskozás résztvevõi sürgették a mûsorszerkesztés, a jegyértékesítés és a marketing európai szintû összehangolását, mivel a határok lebontása, az új piacok megnyitása jelentõs túlkínálathoz vezetett. "MI

Forrás: Magyar Hírlap