HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Első Budapesti Pálinka Fesztivál - magasan a várakozások felett
2006.05.10.

A háromnapos hétvégi esemény a szervezõk minden várakozását felülmúlta, több, mint tízezren voltak kíváncsiak a mintegy 500 éves hagyományokkal rendelkezõ hungarikum széles kínálatára.

A pénteki megnyitón Abaházi Csaba , a Danubius Rádió mûsorvezetõje konferálta fel a témában kompetens megszólalókat, akiktõl sok érdekességet tudhattak meg a látogatók a pálinkáról.

Ott volt Dr. Nagy János vezérõrnagy , a Vám- és Pénzügyõrség országos parancsnoka , Dr. Galla Gábor, a Magyar Turizmus ZRt. Vezérigazgatója, a fesztivált pedig Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg.

Napközben elsõsorban a családok és az idõsebbek, külföldi turisták, késõ délután és az esti koncertekre pedig fõleg a fiatalok, egyetemisták voltak kíváncsiak. Pénteken sokan láthatóan még a munkából érkeztek, öltönyben, aktatáskával kezdték meg kollégáikkal a hétvégét. Elvegyültek a tömegben azok is, akik általában akaratlanul is a figyelem középpontjába kerülnek: mindhárom napon nagyon sok, a politikából, az üzleti életbõl, a médiából közismert vendég tette tiszteletét - közülük legtöbben nem meghívásra érkeztek, csupán érdeklõdtek az esemény iránt.

Mindhárom napon déltõl éjfélig válogathatnak a tüzes italok kedvelõi az ország legjobb pálinkái közül. 20 fõzde mintegy 250 különbözõ itallal képviseltette magát, a kóstolási mennyiség minden esetben 1,4 cl - azaz egy kupica volt.

A szervezõk többször is hangsúlyozták, hogy a cél nem csupán a pálinka népszerûsítése, hanem a minõség hangsúlyozása a kommersszel szemben és a nemes ital megfelelõ helyre pozícionálása. Ezt úgy látszik sikerült is elérniük, talán az ezer forintos belépõjeggyel, ami ugyan megszûrte a vendégeket, mégis megfizethetõ volt, hiszen ebbõl 500 forint értékben fogyaszthattak és még egy - külön erre az alkalomra készült - egyedi ajándékpohárral is gazdagabbak lettek.

Az egész eseményre a kultúrált alkoholfogyasztás volt a jellemzõ, nem láthattunk alkoholmámorban úszó, dülöngélõ vendégeket.

Láthattunk azonban remek produkciókat a színpadon, hatalmas tömeg gyûlt össze Jamie Winchester és Hrutka Róbert koncertjére, de Kozma Orsi, Váczi Eszter, Gál Csaba Boogie és Pély Barna is nagy tapsot kapott, akárcsak a további fellépõk, akik mindannyian ottmaradtak a koncert után, hogy õk is koccintsanak egyet a pálinka és a fesztivál sikerére.

Forrás: Ma.hu