HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Sziget 2006 - Nagy Utcaszínházak
2006.05.25.

Teatr Ósmego Dnia: Bárka (The Ark) - A lengyel társulat 14 színésze egy többszintes, mozgó, fémbõl készült, bíbor vitorlás színpad-bárkán játszik, mely az elõadás alatt folymatosan halad a nézõk között a hatalmas játéktérben; a produkció kifejezetten éjszakai elõadásra tervezett.
Az elõadás bemutatója: Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál, Holzminden, 2000. július 11.

Valahol, nem messze innen, vannak városok, a vársokban pedig házak, ahol emberek élnek, akik - ugyanúgy, mint bárhol - szeretkeznek, táncolnak, dolgoznak, gyereket nevelnek, veszekednek és sírnak. Hirtelen a házakat bombák rombolják le, a városokban tûz üt ki, gyilkos osztagok végeznek a sebesültekkel, üldözõbe veszik a nõket és a gyerekeket. Banjaluka, Szarajevó, Groznij... Tömegsírok, sár, éhség, majd pedig hajléktalanság és üresség. A Bárka - mint a Mayflower, Aeneas gályája, vagy Noé bárkája: menekültek, vándorlók, csavargók otthona, szentélye, ünnepe az idõtlen térben, akik megállíthatatlanul utaznak az ígéret földje felé. A társulat a 2000-es Õszi Fesztiválon volt a budapesti Bárka színház vendége Nomansland II. (Senkiföldje II.) címû elõadásukkal.

Titanick: Firebirds - A német Titanick mûvészeinek - elsõ alkalommal 2000 decemberében, Newcastle-ben 20.000 nézõ elõtt bemutatott - "Firebirds" címû produkciójában tûz, víz, hegedû és kürt, monumentális gépezetek, repülõ masinák, fekete angyalok játsszák a fõ szerepet.

A parádé - mely egy világverseny gondolatán alapul - hat vakmerõ pilótája az emberiségnek a repülés képessége utáni örök vágyát személyesíti meg egy groteszk, tipikus mûvészi effektekkel telehintett mesében. A versenyzõk repülõ "dobozaikkal a nézõk és a "fekete angyalok közremûködésével halad a kifutópályáig, miközben folytonosan verseng a publikum kegyeiért: kinek van a legszebb és legjobban repülõ masinája? Ki fog elsõként a levegõben lévõ célpontig emelkedni?

Transe Express: Lâcher de Violons (A repülõ hegedûk) A közel 75 perces, két részben elõadott francia produkcióban egy 80 tonnás daruról 30 méter magasban, élõ, muzsikáló marionettfigurákkal egy szélcsengõ-mobil himbálózik.

A produkció technoparádéval indul: emberszerû bábuk dobolnak, tüzes harci szekér szeli ketté a tömeget - majd a reflektorok a magasból alászálló hegedûmûvészekre irányulnak, akiknek klasszikus muzsikája lassan összekeveredik az ólmosan kongó dobok zajával, miközben egy szédületes énekhang kíséretében a föld lassan összeér az éggel.
Az elõadás többek között a 2000-es párizsi Millenium-ünnepségek és az Athéni Olimpiai Játékok rendezvényein is szerepelt.

Forrás: Híradó