HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Pünkösdi játékok a szentendrei skanzenban
2006.05.31.

Az események sora június 4-én utcaszínházi fesztivállal veszi kezdetét a felső Tisza-vidéki tájegységben, ahol a Kárpátaljáról ide invitált Técsői Banda zenés ébresztője teremti meg az alaphangulatot ? mondta szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum sajtóreferense. A résztvevők között lesz a pécsi Márkus Színház, amelynek tagjai Vitéz László kalandjait mutatják be, és a győri Gabalyda Bábszínház, ez elsősorban a kisgyerekeket igyekszik majd elvarázsolni.

Lesz itt ? szintén gyerekeknek ? pünkösdi királyválasztás, ennek keretében a régi néphagyományt elevenítik fel, ahol is a fiúk különböző ügyességi vetélkedőkön döntik el egymás között, hogy ki a legrátermettebb a trón elnyerésére.

Mindkét napon kézműves kirakodóvásár színesíti a programot, több mint 100 mester kínálja majd itt portékáját, közöttük kosarakat, bőrből készült szíjakat, késeket, kézzel készített gyertyákat, fa és csontékszereket, népi hangszereket, aszalt gyümölcsöt mézeskalácsot. A sokadalom velejárója a körhinta, a fájó tagokra enyhülést hozó csontkovács és a hamisítatlan jósnő is, aki tenyérből megmondja milyen jövendő vár ránk.

Forrás: MNO (Magyar Rádió)