HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Kezdõdhet a szállóépítés
2006.06.12.

Ám a kivitelezés ez idáig csúszott. A beruházó tegnap jelentette be: a készülõ Nádor aluljáró Szent István út felõli oldalán ma elkezdõdik a régészeti feltárás, júliusban az építkezés. Az ünnepi eseményen Eredics Imre gyõri alpolgármester leszögezte: a fejlesztés jól illeszkedik a város jövõképébe, amelyben jelentõs helyet kap az idegenforgalom. Vápár József, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fõosztályvezetõje felidézte a tíz évvel ezelõtti idõket, mikor a megyei kereskedelmi és iparkamara igazgatója, a kereskedelmi központ projektjének vezetõje volt. Már akkor szerepelt a tervekben az épület harmadik szárnya, a hotel, ami most valósulhat meg. Már akkor arra gondoltak a kamarában, hogy az üzleti rendezvények szervezésében a szállóval együttmûködhetnek és most is ez a szándék.

A fõosztályvezetõ szerint a mostani projekt abban is hasonlít az akkorihoz, hogy a kereskedelmi központ 750 millió forintos kivitelezési költségeihez is 250 millió forinttal járult hozzá az unió.

A Magyar Turisztikai Hivatal elnöke, dr. Somogyi Zoltán úgy véli, a szálló növelheti a város turistamegtartó erejét, ami jelenleg átlagosan csupán 2,5 éjszaka. Mivel a beruházás a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében kap uniós segítséget, Galovicz Mihály, a Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. vezérigazgató-helyettese elmondta: az I. Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplõ 107 milliárd forintos ROP-keret egynegyede turizmusfejlesztést támogat.

A támogatás a beruházás 18 százalékát fedezi, a szálló jövõ nyárra kinyithat. Errõl dr. Szauter István, a Moson Szállodaberuházó Kft. ügyvezetõje beszélt, aki a beruházó részérõl aláírta a vissza nem térítendõ uniós támogatásról szóló szerzõdést. Elmondta: a szálló kivitelezésének összköltsége mintegy egymilliárd forint és elõször a 2001. szeptember 11-i New York-i események miatt késett. A terrortámadás kedvezõtlenül hatott a turizmusra, és a beruházó anyacégének, az Accor Pannónia Hotelsnek a cégcsoporton belüli tendenciákra is tekintettel kellett lennie. 2005-ben újította fel elképzeléseit, ám az akkor 2006-ra tervezett nyitást a pályázati forrás igénylése miatt halasztotta el.

Az új háromcsillagos szálló falaival és tevékenységével is az 5400 négyzetméter összterületû kamarai székházhoz kapcsolódik, amelyben több vállalkozás bérel irodát, évente 300-400 rendezvényt tartanak, konferenciatermei képzéseknek biztosítanak helyet. A négyemeletes hotelben 96 kétágyas szoba lesz. Mûködtetõi a mozgáskorlátozottak fogadására is felkészülnek, kerékpárkölcsönzéssel is foglalkozni akarnak, a kereskedelmi központ különtermeinek kapacitását szeretnék használni. Ezért biztosítják a két épületrész közti átjárást.

Fõként az üzleti turizmusra, a konferenciákra érkezõkre, az ide utazó üzletemberekre, a gyárakba látogató szakemberekre számítanak. A megnyitást követõ elsõ évben 55, késõbb 72 százalékos kihasználtságot terveznek.

A gyõri Ibis a szállodalánc 700 európai tagjának egyikeként húsz munkahelyet teremt, a kamarai székház külsejével harmonizálva, azzal egységes U alakú tömböt alkotva épül. A pincében parkolóhelyeket is kialakítanak, ahova lift viszi az autókat.

Forrás: Kisalföld Online