HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Fokozott élelmiszer-ellenõrzések az idegenforgalmi szezonban
2006.06.26.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a nyári meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, és ez elõsegíti az élelmiszerek romlását, az élelmiszerfertõzések, mérgezések megszaporodását. A meleg és a megnövekedett áruforgalom túlterheli a hûtõk kapacitását. A vendéglátóipari egységekben nyáron gyakori a dolgozók túlterhelése, szakképzetlenek alkalmazása, és ez is növeli az egészségre ártalmas, vagy rossz minõségû élelmiszerek forgalomba kerülésének valószínûségét.

Az ellenõrzések során elsõsorban az ételmérgezések megelõzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, és kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetõségének ellenõrzésére is. Ellenõrzik az ártájékoztatás, jelölés, reklámozás megfelelõségét, valamint próbavásárlással a mérések és kiszámolt árak pontosságát is.

A hivatal a kiemelten ellenõrzött termékcsoportok közé sorolja a közegészségügyi szempontból fokozott kockázatot jelentõ élelmiszercsoportokat: húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minõségét és növényvédõszer-maradék tartalmát is. A termékek minõségi és biztonsági jellemzõit helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal egyaránt ellenõrzik.

Forrás: hvg.hu