HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Fesztivállal h(arcolnak) a fogyatékosok - 5 napos rendezvénysorozat Szegeden
2006.07.07.

A hétfõn kezdõdõ ötnapos összmûvészeti fesztivál legfontosabb célja az értelmi fogyatékosok otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban mûködõ mûvészeti mûhelyekben és kultúrkörökben folyó munka bemutatása - mondta Asztalos Zsolt, a Magyar Speciális Mûvészeti Mûhely Egyesület ügyvezetõ igazgatója a rendezvényrõl tartott sajtótájékoztatón.

A szegedi programsorozaton hatvan oktatási és szociális intézmény, alapítvány, egyesület és más alkotói közösség 980 résztvevõvel képviselteti magát; a hazai csoportok mellett érkeznek vendégek Szlovákiából és Angliából is - közölte a szakember. A szegedi Ifjúsági Házban napközben az értelmileg sérült szereplõk és segítõik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, zenei, valamint bábjáték programokat adnak elõ. A szakmai zsûri által a legszínvonalasabbnak tartott produkcióból pedig a koraesti órákban a Szeged belvárosában felállított színpadon mutatnak be ízelítõt a fesztivál résztvevõi.

A program kísérõrendezvényeként értelmi fogyatékos alkotók mûveibõl összeállított országos ipar- és képzõmûvészeti kiállítás nyílik kedden az Ifjúsági Házban. Szerdán a Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el címû közvélemény-formáló kampányának ad helyet a város fõtere, csütörtökön pedig a nemzetközi fogyatékosok hetének programsorozata kezdõdik itt.

Forrás: MR Online