HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
A nászok ásza - foglalkozása: esküvõszervezõ
2006.07.11.

A saját definíciója alapján önmagát eseményszervezõként meghatározó Borzák Tibor 2003 óta foglalkozik az esküvõszervezéssel . Tibor igazi fehér holló az esküvõszervezést ûzõk közt: a felfutóban lévõ szakmát ugyanis többnyire a hölgyek részesítik elõnyben. A fiatalember több éves rendezvényszervezõi múlttal a háta mögött vágott bele a szakmába, amikor tudatosult benne: a piacon mutatóban sem akadnak a kifejezetten esküvõszervezésre szakosodottak, noha igény lenne szolgáltatásaikra.

A frigyek május elejétõl szeptember végéig tartó fõszezonjában az esküvõszervezõnek szinte egy szusszanásnyi szabad ideje sincsen. Ebben az idõszakban egy-egy mozgalmasabb hétvégéjére átlagosan 2-3 esküvõ jut.

A szervezõnek idõnként a megrendelõk extrém, meglepõ kívánságainak is eleget kell tennie. Gyakran elõforduló kérése az ügyfeleknek: a lakodalmakon megszokott vendéglátós zenészek mellett Megasztárosokat, jól menõ popzenészeket szeretnének a színpadon látni.

Borzák Tibor szervezõi gyakorlatában már arra is akadt példa: a võlegény az ifjú arát egy, a Columbo-sorozatból ismert basset hounddal szerette volna megajándékozni, azzal a hivatkozással: a filmbéli nyomozó is ilyen kutyát tartott. A võlegény a krimisorozat legendássá vált szinkronhangjának kíséretében szerette volna átadni az ajándékot. Ám a Columbo-t szinkronizáló színész némileg túlbecsülve értékeit, olyan csillagászati árat kért a közremûködéséért, hogy a kutyát végül a szervezõk kísérõszövegével adták át az arának.

Az esküvõszervezés < már csak a fenti extrém ügyfélkérések miatt is > megköveteli a szakma mûvelõjétõl a nagyfokú rugalmasságot. Az esküvõszervezõnél a diszkréció, a titoktartás képessége is nagyon fontos. A nála megforduló párok ugyanis a szervezés mozzanatai miatt már az esküvõ elõtti hónapokban megosztják a meglepetésnek szánt részleteket. Az ok: az elõkészületeket fél évvel az esküvõ elõtt már el kell kezdeni.

Fontos, hogy az esküvõszervezõ a rá bízott feladatokat ne kényszerû kötelességtudatból, hanem szívvel-lélekkel, lendületesen végezze. A szakembereknek jó kapcsolatteremtõ, tárgyaló és szervezõkészségre is szüksége van egy-egy esküvõ sikeres lebonyolításához. Neki kell ugyanis tartania a kapcsolatot az alvállalkozókkal < a võféllyel, az autókölcsönzõvel, a fotóssal, az étkeztetésért felelõs catering részleggel, zenészekkel, sõt, ha a pár tûzijátékot is rendel, a pirotechnikai céggel is.

A rátermettség, diplomáciai érzék, akár havi 500 ezret jövedelmez, de nem árt némi diplomáciai érzék is. A képtelennek, kivitelezhetetlennek tûnõ megrendelõi igények helyett néha ésszerû irányba kell terelni a megrendelõt, tiszteletben tartva eközben az egyéni kéréseket is. Az agilis, rátermett viselkedés szintén elvárás a szakmában.

Mára egyre többen foglalkoznak az irányzattal. Borzák Tibor ismeretei szerint jelenleg minimum 15-20 iroda és villámgyorsan gyarapodó magánzótábor mûveli a szakmát. A vendéglátó-ipari, vagy szállodaszakos végzettségûek, a rendezvényszervezõi múlttal bírók jó esélyekkel indulhatnak el a pályán, de nem ritka a kommunikációs végzettségû esküvõszervezõ sem. Az esküvõszervezés nem kötött a diplomához. A sikeresen levezényelt esküvõ , sokkal inkább a szervezõ papírral nem pótolható, veleszületett adottságán, készségein áll vagy bukik. A családi állapoton sem múlik a szakmai siker. A megrendelõk a házas esküvõszervezõt a személyes tapasztalat, míg egyedülálló kollégáikat a szervezésre jutó több szabadidõ miatt kedvelik.

Referenciák nélkül elindulni nehéz, mégis megéri próbálkozni. A gyakorlott, referenciákkal bíró szakember fõszezonban bruttó 500 ezres átlagkeresettel számolhat.

Forrás: jobpilot.hu, Takács Gabriella