HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Egyre bõvül Siófok turisztikai kínálata - új fürdõ, új szállodák
2006.07.24.

Az elsõ siófoki villatulajdonos festõmûvészek házai helyett ma már üdülõk, kiadó házak, villák és szállodák sora szegélyezi a partot. Persze maradtak patinás házak: Batthyány és a Mártírok utca keresztezõdésének környé kén ma is el lehet sétálni azok elõtt az épületek elõtt, amelyekben pl. Jókai Mór, Krúdy Gyula és Karinthy Frigyes pihent nyaranta. Bányavirág, míves tojás A településen nyaralva érdemes ellátogatni a Kárpát medence ásványait bemutató Ásvány Múzeumba, amely 3000 darabos gyûjteményével a legnagyobb ilyen kiállítás Magyarországon. Idén volt kétéves a Szûcs Menyhért utca 4. szám alatt látható Tojásmûvészeti kiállítás, ahol egyes díszítõ technikákat akár ki is lehet próbálni.

Kálmán Imre világhírû operettkomponista szülõházát a róla elnevezett sétányon találjuk. A rejtett hangszórókból csöndesen áradó Kálmán-melódiák kíséretében láthatjuk a komponista zongoráját, számos használati tárgyát, eredeti kottáit, számos hozzá kötõdõ tárgyat, de még kezeinek gipszmásolatát is. Az emeleten képzõmûvészeti galéria mûködik.Aki fogékony a technikatörténet, ezen belül is a rádiók iránt, látogasson el a Rádiós Hírközlési Múzeumba (Erdei F. u. 2.). Aki pedig a természetbe vágyik, annak ajánljuk a hajókikötõtõl kb. négy km-re, a széplaki Ezüstparton túl található Töreki-láp és az itt található, 11 kisebb tóból álló tórendszer bejárását.

Az utóbbi idõk fejlesztéseinek köszönhetõen jó és rossz idõben egyaránt találhatunk maguknak kikapcsolódási lehetõséget Siófokon. A nagy strand bejárata megújult, a parton homokos fövenyt alakítottak ki a gyerekeknek. Májusban adták át az 1893-ban létesített, 220 millió forintból felújított védett történelmi kertet, a Jókai parkot. A Petõfi sétány gyalogos zónává alakult, hat színpada pedig rendezvényeknek ad otthont.

A város szálláshelykínálata is tovább bõvül az év végére: átadnak két négycsillagos szállodát. A római kultúra nyomán Nemrég adták át a III. században élt Galerius római császárról elnevezett fürdõt a Szabadifürdõ vasútállomásnál. A római idõk hangulatát idézik az oszlopos megoldások, a kõpadok, az aulában látható római kori kiállítás és a személyzet munkaruhája. Minden megtalálható itt, amire csak egy borongós napon szükség lehet: a közel 650 m vízfelülettel rendelkezõ létesítményben hét medence található.

A gyógyvizes ülõmedencében a nagyberényi gyógyvíz segít megõrizni az egészséget. A kicsiket gyermekmedence és tanuszoda várja. A kényeztetésrõl a második emeleti wellnesssziget gondoskodik maszszázshelyiségekkel, gõzkabinnal, finn-szaunákkal, egy fény- és aromaterápiás szaunával, valamint szoláriumokkal. A fürdõ mindennap este tízig tart nyitva. Az este érkezõk már a különleges fénytechnikával megvilágított medencetérben pihenhetnek.

A város tulajdonában lévõ Galerius fürdõ mellé az L. A. Shiraz Kft. az egykor Holland kemping vízhez közelebb esõ részén négy apartmanszállót épít. Az így összeálló komplexumban kap majd helyet a térség egyetlen hagyományos kaszinója is. A siófoki a Balaton legforgalmasabb kikötõje. Itt is felszállhatunk a tó legnagyobb hajójára, a Szent Miklós-motorosra. A 2003-ban leselejtezett 450 személyes Balaton-motoros és a további két darab 400 személyes kiöregedett személyhajó pótlására érkezett a Törökországban sorozatban gyártott 550 személyes hajó, amely 2005 õszén úszott fel a Dunáról a Balatonra. Október 27-én Siófokon emelték a tóra a mára átalakított, klimatizált Szent Miklóst.

A Szent Miklós motoroshajó a menetrendi közlekedés mellett rendezvényeknek is otthont ad 1912 óta áll a település központjában a város jelképe, a 45 méter magas víztorony A Galerius fürdõben egyidejûleg 350-400 ember fürödhet, pihenhet.

Forrás: Metro országos