HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Mutasd az esküvõd, megmondom, ki vagy!
2006.07.28.

A Cosmopolitan felméréséb?1 kiderült, hogy általában a fõ személyiségjegyek és a családi körülmények határozzák meg, ki hogyan képzeli el a napot, melyen örökre, vagy legalábbis hosszabb-rövidebb idõre összeköti az életét egy férfival. A hét legjellemz?bb típus, közül íme kett?: (teljes cikk Cosmopolitan)

A CSALÁDCENTRIKUS Szûk családi körben tartja az esküvõjét, legfeljebb a legjobb barátnõjét hívja meg a nagy eseményre. Fehér, ám egyszerû vonalú menyasszonyi ruhát vagy világos estélyit vesz fel fátyol nélkül, esetleg fehér nadrágkosztümöt kalappal. Általában csak polgári esküvõt tart, utána pedig szolid, de elsõ osztályú éttermi vacsorát fogyasztanak a vendégek. Ezt az esküvõtípust legtöbbször a meleg, összetartó családból érkezõk választják, illetve azok, aláknek hirtelen nagyon sürgõssé válik az esküvõ.

A TRADICIONÁLIS: Sátras falusi lagzit szervez, és élvezettel tartja be annak menetét. Esküvõjére meghívja a családokat és az egész rokonságot, de a lakodalomban ott táncolnak a barátai, a szomszédai, az ismerõsei, és persze a pap, a polgármester meg az anyakönyvvezetõ is. A szervezés elõtt nem árt felkészülni a vidék jellemzõ hagyományaiból, mert akinek ilyen esküvõje lesz, annak tudnia kell, mit jelent, ha a násznép kanállal üti a tányér szélét (meg kell csókolnia egymást a párnak), a menyecsketánc után komplett népi hétpróbát kell kiállnia az elvesztett cipõért, és nem árt érteni és értékelni a võfélyek pajzán humorát is.

Teljes cikk: Cosmopolitan