HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Exkluzív esküvöi helyszínek: Balin is házasodnak a magyar párok
2006.08.07.

A vékonyabb pénztárcájúak hazatértük után az itthoni lagzin vetítik le a szertartás képeit, így a násznép sem marad le mindenrõl - mondja Kovács Kinga, Smith & Fox Kft. ügyvezetõje. A házasulandók legnépszerûbb úti céljai világszerte Hawaii, Bali és persze Las Vegas, ahol a rendkívül liberális nevadai törvényeknek köszönhetõen évente százötvenezer pár fogad örök hûséget egymásnak. Magyarországról már maga a néhány napos kiruccanás is fejenként négy-ötszázezerforintba kerül, erre jönnek rá a kinti menyegzõ költségei.

Az egyik szervezõ cég a hawaii luxusjachton kötött frigyet videóssal, fotóssal és pezsgõvel hétszázezer forintért hirdeti, az indonéz szigetvilágban viszont már százötven-háromszázezerbõl is kijön egy tradicionális esküvõ. mondja Lovas Barbara, az Esküvõ Balin cég munkatársa. Vegasban a házassági engedély harminc dollárba (6500 forint) kerül, a fapados szertartások néhány fényképpel harminc-negyvenezer forinttól indulnak, a full extrásak, rózsaszín cadillaces, Love me Tendert éneklõ Elvis-hasonmással pedig félmillióba kerülnek.

Idehaza az esküvõ polgári és egyházi része nem kerül sokba. A polgári procedúra legpuritánabb, úgynevezett változata az anyakönyvvezetõvel és a két tanúval például ingyenes, ha viszont a szertartás rendezvényteremben történik, pezsgõvel, zenével, dekorációval, annak költségét a párnak kell állnia.

A magyarországi egyházak sem juttatják koldusbotra a házasulandókat. Néhol stóladíj sincs, máshol néhány ezer forint a szertartás ára. A felkapottabb helyekre azonban jó elõre be kell jelentkezni. A Szent István-bazilikában és a Mátyás-templomban három hónappal elõre kell idõpontot kérni, elõbbiben a stóladíj harmincezer, utóbbiban ennek a fele. Igaz, ha a jegyesek operaénekest vagy kórust rendelnek, esetleg különleges virágokat, például kálót szeretnének látni az oltáron, a számla több százezer forintra növekedhet. A költekezést a lagzin lehet folytatni. - sorolja az árakat Nagy Rita, a Magyar Esküvõszervezõk Szövetségének elnöke, a Gála Party Service igazgatója.

Húzós tétel lehet a rendezvényhelyszín bérleti díja. Mostanában a szabadtéri amerikai esküvõ a divat virágkapuval, amire alkalmas helyet Budapesten ugyan már 150 ezer forintért is lehet találni, de egy körpanorámás kertért szõnyegezett, álmennyezetes sátorral a várban két és fél milliót is elkérnek. A kastélyszállók is divatos helyszínek, ezek bérleti díja százötvenezertõl nyolcszázezerig terjed. A húsleves-pörkölt-töltött káposzta menüsor ideje lejárt, a szervezõcégek egy része el sem vállalja az ilyen megrendeléseket. A négyfogásos menük ára hat-hétezer forinttól indul, és körülbelül kétszer ennyinél végzõdik, lazac vagy libamáj már az olcsóbbakban is van, homárt és langusztát viszont csak a legdrágábbakban lehet kóstolgatni. Az italszámla végösszege a felszolgált szeszes italok nívóján és a rokonság fogyasztási kedvén múlik.

További százezreket lehet költeni a dekorációra, a zenekar vagy lemezlovas százezer-félmillió forintba kerül, a limuzin vagy hintó pedig óránként 15-20 ezerbe. Lehet emellett még tûzijátékot vagy fehér galambokat is kérni a partira néhány százezer forintért. Az igazi sikk a meglepetés sztárvendég. Utóbbiból mostanában a Megasztár döntõsei és a mulatós zenészek a legkeresettebbek, akik két-háromszázezer forintért vállalnak el egy rövidebb fellépést.

Újabban esküvõi hiteleket is kínál néhány házasságközvetítõ iroda. A Smith & Fox Kft. és <álmaink nászünnepe kölcsönét> az Inter-Európa Bank finanszírozza. Elõbbivel 18,62 százalékos THM-mel legföljebb félmillió forintnyi folyószámlahitelhez, utóbbival 6,07-14,01 százalékos THM mellett jelzálog-fedezetû személyi kölcsönhöz juthat a jegyespár, az összeg ez esetben az ingatlan becsértékének fele lehet. mondja Kovács Kinga, a Smith & Fox ügyvezetõ igazgatója. Nincs kizárva persze, hogy a lagzira készülõ párok egy része így is eladósodik a bankoknál, hiszen szabad felhasználású hiteleket esküvõszervezõk nélkül is fel lehet venni, a HVB Bank például tévés reklámjaiban is egy esküvõvel hirdeti a személyi hitelt. A bankok esküvõi hitelkonstrukciói iránt egyelõre szerény az érdeklõdés.

Forrás: Magyar Hírlap HERMAN BERNADETT