HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
A hangosítás minösége meghatározó a rendezvényeken
2006.08.09.

Voltam olyan esküvõn, ahol technikai analfabéták miatt minden a megállapodástól eltérõen zajlott és hangzott. Semmivé lett az áhítat, az ünnepélyesség. A siker, a hatás fontos eleme, hogy milyen minõségû a hangosítás. Ennek fontosságát ismerte fel néhány szak ember, köztük az ötletgazda, Mohai Gyõzõ, valamint a Hang-Szín-Tér Mûvészeti Alap- és Középiskola, amely szeptemberben hangmestertechnikusi szakképzést indít Fehérváron.

Az egyéves stúdium hallgatóit a legjobb szakemberek készítik fel a rádió- és tévéstúdiókban, a színházakban, a szabadtéri rendezvényeken adódó helyze tekre, feladatokra, az elméleti órákon akusztikai, zenetörténeti és elméleti ismereteket tanulnak. Mohai Gyõzõ, a stúdiógykorlatok vezetõje hangsúlyozta: nincs szükség elõképzettségre, az érettségi elegendõ. Elõnyt jelent azonban, ha az érdeklõdõk rendelkeznek némi zenei tudással, hangszerismerettel.

Az OKJ-s szakmát adó képzéssel stúdiótechnikus, könnyûzenei koncerthangosító-technikus, színházi hangtechnikus munkakörökbe helyezkedhetnek el a fiatalok. A diákok a szakma legjobbjaitól tanulhatnak, a már említett Mohai Gyõzõ mellett Romanek Tihamér hangszerkészítõ mestertõl, Nagy Károly akusztikus mérnöktõl, Kisteleki Gyõzõ pedig a zeneelméletet oktatja. Az ötletgazda Mohai Gyõzõ, õ lesz a stúdiógyakorlatok vezetõje.

Forrás: Fejér M.Hírlap