HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Milliárdos fesztivál piac - Kinek pengetnek?
2006.08.11.

Való igaz, a gázsimezõny meglehetõsen széles, a legkiemelkodõbb külföldi vendégek 27-54 millió forintért lépnek fel, a legjobban dotált hazai együttes, a Kispál és a Borz pedig 1 millió-ért. A nemzetközi fesztiválporondon így is mi támogatjuk a leginkább a hazai bandákat> ismertettette viszont a maga álláspontját Gerendai Károly, az 1993-ban alapított Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. tulajdonos-igazgatója. Szerinte félreértés, hogy a valamirevaló magyarországi könnyûzenei fieszták cége érdekeltségeihez tartoznak. A saját márkás Budapest Parádén, a szponzorpénzekbõl megrendezett, ingyenes Gyerekszigeten, a drogprevenciós célú, civil mozgalmakat Szenvedélyek napján és a 2,25 milliárd forint összköltségvetésû < a kimutatások szerint tavaly 65 milliós profitot termelõ > Sziget Fesztiválon kívül papíron valóban csupán egy hazai és egy romániai fesztiválérdekeltsége van a Sziget Kft.-nek, ám egyes jelek szerint személyes befolyásuk egyre inkább más rendezvényekre is kiterjed.

A piac fokozatosan egy kézbe került. A Sziget Kft. öt éve szerzett többségi részesedést az 1993-tól Sopronban Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán által szervezett < az utóbbi fél évtizedben évi tízmillió forint körüli profitot termelõ > Volt Fesztivált rendezõ kft-ben. Mégpedig gond nélkül, hiszen a tranzakciót megelõzõen a két soproni fesztiválkreátor már Gerendainak is dolgozott: Lobenwein 1999-es alapítása óta tagja a Gerendai és a földalatti rockzenészbõl nemrégiben az Állami Operaház tanácsadójává is elõlépett Müller Péter Sziámi által létrehozott Ifjúsági Rendezvényszervezõ Kht. háromtagú felügyelõbizottságának. 2000 óta Lobenweinék a fõváros utcáin < idén 140 millió forintból > augusztus végén megrendezendõ Budapest Parádé, valamint a Puskás Ferenc Stadion mellett 60 millió forintból tábort verõ Budapest Parádé Bonus projektigazgatói, egyúttal a 400 millió forintos mûködési költségû Sziget Kft. munkatársai.

Céges Sziget érdekeltség a tavaly még 10 millió forintos veszteséget termelt, az idén már nullszaldós, összesen 450 ezer euró < nagyjából 120 millió forint > költségvetésû marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál is; a romániai bejegyzésû Sziget Románia Srl. 51 százalékban Sziget-tulajdon. Emellett a Sziget Kft. munkatársai, fõnöki engedéllyel, de maszekban segítenek megszervezni a Fejér megyei Alba Napokat, valamint a tetszhalott állapotból három éve újjáélesztett Szegedi Ifjúsági Napokat.

Papíron nem tartozik Gerendai érdekeltségei közé a 85 millió forint büdzséjû mezõtúri Wan2 és a 160 milliós tokaj-rakamazi Hegyalja. Legfeljebb áttételesen. - mondta Gerendai a HVG-nek. Teljes cikk: HVG (NA)