HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Pánik és halottak a budapesti tüzijátékon
2006.08.21.

A halottak egyike egy 12 éves kislány: õt, és egy 30-40 év körüli férfit egy a budai rakparton kidõlt fa alól nem tudták már élve kimenteni > mondta el az Indexnek Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje. A harmadik áldozat egy idõsebb hölgy volt, aki a pesti rakparton nézte volna a tüzijátékot: esetében még nem egyértelmű a halál oka, elképzelhetõ, hogy a vihar és tömegben kitörõ pánik miatti ijedtség okozta a halálát.

Kora hajnalban az MTI hivatalosan meg nem erõsített forrásokra hivatkozva azt közölte, a kórházba szállított sérültek egyike is belehalt a sérüléseibe, így elképzelhetõ, hogy a vihar áldozatainak száma négyre emelkedett.

A mentõk további 104 sérültet szállítottak kórházba, de Gyõrfi Pál hangsúlyozta, hogy a fõvárosi kórházakba nagyon sokan érkeztek magánúton is. A mentõk által beszállított sérültek közül 38 állapota volt súlyos. A sebesülteknél a fejsérülés, a csontörrés volt a leggyakoribb, de volt olyan is, akinek a szemét szúrta át valami > mondta el a szóvivõ, aki szerint az elmúlt évek legsúlyosabb tömegbalesete lett a tüzijátékból .

A mentést ráadásul nehezítette, hogy a mentõautók a tömegben nehezen tudták megközelíteni a sérülteket, koordnálni kellett a pánikszerű, sokszor ugyanazon eseményre vonatkozó bejelentéseket. Az OMSZ 12 autója már eleve a tömegben volt, készülve az esetleges rosszullétek, sérülések kezelésére, de a vihar nyomán további negyven autót kellett bevetniük.

Munkatársunk a Péterffy Sándor utcai kórházban járt, ahol a dolgozók sosem látott katasztrófahelyzetrõl beszéltek, a többszáz sebesült ellátásához minden elérhetõ orvost és nõvért riasztottak.

Éjjel fél tizenkettõkor megkezdte rendkívüli ülését a fõvárosi védelmi bizottság. A testületet Demszky Gábor fõpolgármester hívta össze, feladatuk a viharkárok enyhítésének koordinálása lesz. A megbeszélést követõen a fõpolgármester elmondta: a hozzájuk elért hírek szerint 250 sérültje van a budapesti tömegre lesújtó viharnak.

Ha a tüzijáték szervezõi nyolc óra körül lemondták volna a rendezvényt, elkerülhetõ lett volna a katasztrófa > mondta Demszky, aki szerint ilyen intézkedésre a Fõpolgármesteri Hivatalnak nem volt lehetõsége. A városházát a meterológia nem tájékozatta a várható viharról. Demszky vizsgálni kell, kit terhel felelõsség a történtekért. A fõpolgármester jelezte, a vihar miatt hétfõn is fennakadásokra kell számítani a fõvárosi közlekedésben.

Egy embert eltűnt a vasárnap esti budapesti viharban, amikor két hajó összeütközött a Dunán, közölte az MTI-vel a Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság ügyelete. Az ügyeletes beszámolója szerint a Zsófia hercegnõ hajó és egy kisebb vízi jármû ütközött össze, és öt ember a vízbe esett. Négy személyt kimentettek, egyet viszont este tíz óra körül még nem találtak meg. Az eltûntet keresik. Emellett több, kisebb hajóütközésrõl is érkezett jelentés a katasztrófavédelemhez.

Teljes cikk: INDEX