HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Húsz országból jöttek a fesztiválra
2006.08.25.

A résztvevõket százhalombattai családoknál, Ráckevén és Tökölõn látják vendégül a fesztivál ideje alatt. Évrõl évre mintegy kétszáz magyar családnál helyezik el a csaknem ezerfõs vendégsereget. A rendezvény a híd szerepét tölti be: összeköti Magyarországot és Százhalombattát a nagyvilággal.

Az idén huszonegy ország, Algéria, Ausztrália, Brazília, Csehország, Dél-Afrika, Észtország, Franciaország, Horvátország, Kanada, Kolumbia, Litvánia, Lettország, Malajzia, Mexikó, Montenegró, Olaszország, Örményország, Szerbia, Thaifcild, Uruguay és Venezuela képviselõit üdvözölhették a helybeliek. A józanul gondolkodók, az egyetemes emberi értékek mellett voksolók, a toleráns, egymás iránt nyitott emberek és nemzetek üzenete a találkozó.

A rendezvény legfontosabb szakmai célja az élõ népmûvészet értékeinek mint az egyetemes világörökség részeinek a bemutatása. A színpadi táncmûvészet mellett kiemelten fontos szerepet kap a tárgyi alkotómûvészet, a mûködõ és kipróbálható mesterségmûhely, a tradicionális zene, az utcaszínház, a népi gasztronómia és a népi játék.

Augusztus 12-én a programot a Találkozás napja nyitotta meg, ekkor érkeznek a külföldiek. Ezután Magyarország napja következett: a vendégek megismerkedhettek hazánkkal. Augusztus 14. volt az Oröm napja, a fesztivál kezdete, a nyitó ceremóniaünnepe, amelyeta Barátság napja, a Zene napja, a Civilek napja, az Aranyszív napja, a Szeretet napja küvetettrendkívülgazdag programmal. A Minden magyarok napja a határon túli magyarok ünnepe volt, az után a Búcsú napja következett a záró ceremóniával.

A rendezvénysorozat lebonyolítását rengeteg ember odaadó munkája segítette az évek során, de kiemelkedik közülük Szigetvári József, a kiváló táncmûvész és nagyszerû szervezõ-rendezõ, munkája elismeréseként választották meg 2003-ban Pest megye díszpolgárává. A Summerfest Fesztiválnak Pest Megye Önkorníányzata nagy jelentõséget tulajdonít, és évtói évre támogatja a megrendezését.

Forrás: Magyar Hírlap