HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Az idei budapesti fesztivál díszvendége Ausztrália lesz
2006.09.04.

A szakértők szerint az ausztrál sikerek hátterében elsősorban az a hosszú távú stratégia áll, amelyet az ágazat és az állam képviselői dolgoztak ki. A statisztikák azt mutatják, hogy 1981-ben az ausztrál borimport még meghaladta a kivitelt, mára pedig már az export értéke megközelíti a 3 milliárd dollárt.

Ebben szerepet játszik a közös marketingtevékenység és az új borászati technológiák alkalmazása is. Elsőkként ők vezették be a számítógép által vezérelt, hűthető és nyomásszabályozással ellátott rozsdamentes acéltartályokat, vagy a parafa dugót helyettesítő csavarzárat. A szőlőterület az 1990-ben regisztrált 60 ezerről mintegy 170 ezer hektárra nőtt, az éves bortermés pedig elérte a 11 millió hektolitert 2005-re. Ezzel Ausztrália nemzetközi bornagyhatalommá vált.

Az ausztrál borászatok kezdeti sikereiket chardonnay-ikkal aratták, de a fogyasztó eszébe mégsem ezek jutnak először, hanem a fogalommá vált shirah. Ez számít Ausztrália vörösborának, amelyet ma már a legnagyobb területen termesztenek.

Forrás: vg.hu