HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
SYMA-ügy
2006.09.06.

A beruházás egyúttal a magántõke és a kormányzat együttmúködésével valósult meg. A Budapesti Olimpiai Központ egy részének hosszú távú hasznosítására 2005 nyarán írt ki pályázatot a Sporttólió Ktt. A nyertes Syma+SD Ktt. a helyszínen multifunkcionális csarnok és rendezvényközpont építését vállalta, azzal, hogy 30 éven keresztül üzemelteti is azt. A futamidõ lejárta után a létesítmény 1 eurós vételáron a magyar állam birtokága kerül, áll a szerzõdésben.

A 3,1 milliárd forintért felépített bruttó 30 ezer négyzetméteres alapterületú létesítmény három csarnokból és az azokat összekötõ passzázsból áll. Elsõként még 2000 augusztusában elkészült az 5000 négyzetméteres, 5000 fõs befogadóképességû SYMA Rendezvénycsarnok, mely magas kihasználtsággal üzemel.

Idén nyáron pedig befejezõdött a két új csarnok és egy elegáns passzázs építése. A Nagycsarnok földszinti alapterülete 8000 négyzetméter, a félemeleten és az elsõ emeleten további 5-5000, a második emeleten 5000 négyzetméternyi terület található, az épület nettó belmagassága 20 méter. A csarnokban fix és mobil lelátók is rendelkezésre állnak, így a kapacitás igény szerint változtatható: 4500-ról akár 10 ezer fõsre is bövíthetõ.

Az emeleteken különféle sporttunkciós helyiségeket, irodákat, ruhatárakat, öt VIP-páholyt létesítettek. A csarnokban négy, 30,160, 220 és 90 négyzetméteres különterem is rendelkezésre áll. (A Syma Rendezvénycsarnokban további két konferenciaterem is kialakftható.) A Szoborpark felöli fõbejárafiál 200 személyes étterem kapott helyet, amely további 400 fõ befogadására alkalmas terasszal rendelkezik, innen biztosítják a rendezvények cateringjét.

A mozgássérültek akadálymentes közlekedését liftek segítik: a csarnokban 4 felvonó, köztük 2 teherlift üzemel. Az atlétikai csarnokot befogadó, 3000 fõs kapacitású Kiscsarnok földszinti alapterülete 2800 négyzetméter, belmagassága 8 méter. Erõssége, hogy négy óra alatt bármikor konferenciateremmé alakítható. Ehhez további 1500 négyzetméternyi terület társul az emeleten. Az öttusázók számára itt állandó edzési lehetõséget nyújt a lõtér, öltözõkkel és mellékhelyiségekkel kiegészítve.

Az 1200 négyzetméteres passzázsban fõként üzlethelyiségeket alakítottak ki, ám a terület a rendezvények alkalmával is jól kiaknázható. A csarnokok kihasználhatóságát, átláthatóságát feszített tetõszerkezet segíti. Mindháromban teherautó-bejárat szolgálja a be- és kipakolást, a mûszaki felszereltség része a beépített alaphangosítás, a nagyteljesítményû szellõzfetés, fõtés és klíma.

A komplexum megközelítését két fõbejárat segíti: a Dózsa György út felõl elsõsorban a tömegközlekedéssel, a Stadionok területén lévõ Szoborpark felõl az autóval érkezõket várják, akik a csarnok körüli 800 férõhelyes, ingyepes parkolóban tehetik le jármûveiket. Nagyobb rendezvények alkalmával a Budapest Sportarénával közösen használt területen további 2000 gépkocsi tér el. Mindkét fõbejáratnál portaszolgálatot, jegypénztárakat és ruhatárakat alakítottak ki.

Forrás: Turizmus Panoráma, PINTÉR Tünde