HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Galériák éjszakája: az elsõ Antik és Modern Művészeti Fesztivál
2006.09.17.

A Falk Miksa utca nem az elsõ alkalommal csábította a régiségek és a kortárs mûvészet kedvelõit a . Augusztus 3-án a Műgyűjtők Éjszakája címet viselõ rendezvény keretében 9 galéria és üzlet csatlakozott a Franciaországban már gyakorlattá vált programhoz, míg az Art Forum elnevezésû kezdeményezésben ezúttal 44 galéria vett részt. S ha minden a tervek szerint halad, akkor a Falk Art Fórum a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába is bekerül.

A Falk Miksa utca nem az elsõ alkalommal csábította a régiségek és a kortárs mûvészet kedvelõit a . Augusztus 3-án a Mûgyûjtõk Éjszakája címet viselõ rendezvény keretében 9 galéria és üzlet csatlakozott a Franciaországban már gyakorlattá vált programhoz, míg az Art Forum elnevezésû kezdeményezésben ezúttal 44 galéria vett részt. S ha minden a tervek szerint halad, akkor a Falk Art Fórum a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába is bekerül.

A párizsi galériák negyedében évente többször is a képzõmûvészet-kedvelõi körül forog a világ: kiállítás-megnyitók, ingyenes szaktanácsadás, elõadások, meghosszabbított nyitvatartás. Az eseményt Budapesten is igyekeztek meghonosítani: szombaton a számon tartott Falk Miksa utca mûvészettõl pezsgõ környezetébe invitálta azokat, akik < bár az antik és modern mûvészetek iránt érdeklõdnek, laposabb pénztárcájuk miatt > árverésekre csak nagy ritkán vetõdnek el.

Mintegy 44 galéria hirdetett különleges programokat, csak erre a napra tervezett kiállításokat mindazoknak, akik a Kulturális Örökség napján a Magyar Nemzeti Bankban aranytömbök emelgetése, illetve a Rendõrségi-Történeti Múzeumban ujjlenyomatvétele helyett inkább bizánci gyûrûk, Zsolnay-kerámiák, avagy éppen arab tõrök látványában kívántak gyönyörködni.

Szombaton a Jászai Mari tértõl a Kossuth térig tartó útszakaszt semmiképpen sem lehetett 10 percnél rövidebb idõ alatt megtenni. Nem forgalmi torlódás volt a ludas, hanem mert a Falk Miksa utcában található valamennyi galéria nézelõdésre invitálta be, hol pogácsával, hol csokoládészökõkúttal, hol pedig borfesztiválra emlékeztetõ kóstolással csalogatva, az érdeklõdõket.

Ám vagy az Art Fórum nem mozgatta meg a mûtárgykedvelõk fantáziáját, vagy éppen a rossz idõzítés számlájára írható < pontosan egy napra esett ugyanis a Kulturális Örökség Napjával >, az érdeklõdés meglehetõsen gyér volt, mindössze pár százan sétálgattak galériáról galériára, néha megpihenve az utcákra kihelyezett népmûvészeti díszítési padokon vagy antik fotelekben.

Az eladók és a galériavezetõk azonban a csekély számú hallgatóságnak is lelkesen magyaráztak, elõvették az érintett tárgyat, kinyitották, megmutatták, félretették, remélve, hátha éppen egy új vevõ személyére bukkannak az érdeklõdõben. Ám ha már fény derült a mûtárgy származási helyére, illetve kéz közelbõl is megcsodálhatták a látogatók az adott tárgyat, netalán túl magasnak találták az árat, akkor kezükben egy pohár borral az utcán szóló verklizenét hallgatva a többség tovább sétált a következõ galériába, bizakodva abban, hogy akad mégis a pénztárcájához mért .

S milyen csemegékkel várták a Falk Art programsorozatban részt vett galériák a látogatókat? Többek között a Múzsa Galériában a Munkácsy-díjas szobrászmûvész, Balás Eszter kiállítása nyílt meg. A franciaországi magyar alkotókra szakosodott Erdész-Makláry Galéria Modernizmus, magyarok az aktivista és a konstruktívmozgalmakban címû válogatással várta a mûvészetkedvelõket.

A Haas Galéria Simon György János rajzait állította ki erre a különleges napra, míg a Missionart Galériában Kopasz Tamás munkáiból nyílt tárlat. A Falk 3 bemutatóteremben elõzetes volt látható az 1899-1950 közötti Saphier gyûjtemény magyar nõmûvészeti anyagából. A Mû-Terem Galériában a neves mûgyûjtõ, Dévényi Iván harminc év alatt összegyûjtött mûtárgyait állították ki, míg az Elite Designe Galériában a címû kollekcióban lehetett gyönyörködni. A Wladis Mûterem, kortárs ékszer-design galéria kamara-kiállítás keretében régi gyûrûkkel (köztük afrikai és bizánci darabokkal), a Moró Antik pedig magángyûjtõktõl a tárlatra kölcsönkapott tõrök széles választékával csábította az antikvitás kedvelõit.

Forrás: FigyelõNet, Farkas Cintia