HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Bazi nagy roma eljegyzés Szegeden
2006.09.18.

O dél andasztume! < Isten hozott! > olvastuk a feliratot a Pásztor utcai ház kapuján. Egész Alsóvároson hallatszott a dáridó hangja. Több százan mulattak az úttestre felállított sátorban < az utca lezárására kértek és kaptak engedélyt az önkormányzattól > meg a lányos ház udvarában. A vendégek a hosszú asztaloknál ettek, ittak, beszélgettek. A kapu elõtt embermagasságig egymásra rakott, óriási hangfalakból szólt a zene.

A talpalávalót az ország minden tájáról összesereglett vendégeknek szekszárdi és öcsödi muzsikusok húzták. Míg az örömapára vártunk, az egyik férfi magához ragadta a mikrofont, táncolni szólította a vendégeket. Pillanatok alatt pörgõ szoknyájú lányok és asszonyok, ünneplõbe öltözött fiúcskák, vasalt inges, öltönyös férfiak ropták az udvaron, a járdán és az úttesten. Amikor végre elõkerült az örömapa, Lakatos József, büszkén újságolta: Gizella lányának tartják az eljegyzését. A võlegény, Mihály Zoltán annak rendje s módja szerint már kikérte a lányt a családtól. mondta az örömapa, majd a sültek alatt roskadozó asztalokra mutatott. < Étel, ital mindig van az asztalon. >

Reggel hét órakor kezdõdött az eljegyzési ünnepség, eddig már 350-en jöttünk össze, de az esti vacsorára, ami majd egy étteremben lesz, ötszáz vendéget várok. Az eljegyzési ünnepség szervezésében a családnak Dömötör János segített. A férfi az udvar és az utca között ingázott, jött-ment, mindenkivel váltott néhány szót. Közben egy kamerával felvételeket is készített a mulatozókról. Megtudtuk tõle: nemcsak Szegedrõl, hanem Öcsödrõl, Gyõrbõl, Szarvasról, Szolnokról, Hódmezõvásárhelyrõl is érkeztek a nagy eseményre rokonok, barátok.

A fiatalok eljegyzése tegnap este egy étteremben zárult, az esküvõt várhatóan egy hónap múlva tartják.

Forrás: Délmagyarország