HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Kitolódik az üdülési szezon
2006.09.20.

Fõként a görög szigetek a felkapottak, de sokan utaznak a horvát tengerpartra is. A kora õszi nyaralóprogramok legnagyobb vonzereje az olcsóság. Ilyenkor a nyári csúcsszezon áraihoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron juthatunk hozzá ugyanahhoz a szolgáltatáshoz, mint augusztus végén. A görög szigetek, Kréta, Rodosz, Korfu, valamint Tenerife a legfelkapottabb> tájékoztat Vizinné Stephan Zsuzsanna, az egyik szegedi utazási iroda vezetõje. Fõként a repülõs utakat keresik az érdeklõdõk. Korfun ellátás nélkül már 55 ezer forintért lehet pihenni, míg a tenerifei kora õszi kiruccanás négycsillagos szállodában félpanzióval 143 ezer forint.

Az utazási irodák tapasztalata szerint szeptember-októberben elsõsorban az idõsebb generációk tagjai kelnek útra. Döntésüket nemcsak az alacsonyabb árakkal magyarázzák, hanem azzal is, hogy az iskolaév indulásával a felkapott nyaralóhelyek szinte kiürülnek.

A tendencia azonban kezd változni: manapság már a gyermekes családok is elõszeretettel választják az utószezoni idõszakot nyaralás helyett. A déli országokban ugyanis még mindig 30 fok körüli a hõmérséklet és a tenger vize is lassabban hûl le, mint a kisebb tavaké. A jobb tanuló gyerekeknek pedig nem okoz gondot, ha az elsõ héten éppen kimaradnak a suliból: különben is a szülõk akár egy hetet is igazolhatnak az iskolában.

Az élelmesebbek már arra is rájöttek, hogy a közeli vajdasági utazási irodákban még jobb áron kaphatják meg ugyanazt a szolgáltatást, mint Szegeden. Általában minden utazási irodának van már internetes weboldala, így elõzetesen össze lehet hasonlítani a kínálatot. Szabadkán vagy Zentán harminc százalékkal olcsóbban lehet ugyanahhoz a nyaraláshoz hozzájutni, mint itthon. Az irodákban beszélnek magyarul, tehát a kommunikációval sincs gond. A forintot azonban nem fogadják el, csak dinárban lehet fizetni.

Teljes cikk: Délmagyarország