HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Egyre több konferencia: a nemzetközi tanácskozások zömét hotelekben rendezik
2006.09.26.

Egy brit felmérés szerint benne vagyunk a top tízben, mióta a Magyar Turitmus Zrt. kongresszusi statisztikát készít (2001 óta), az elsõ félévek adatait figyelembe véve 2006 elsõ hat hónapjában regisztrálták a legtöbb, a kritériumoknak megfelelõ < minimum 50 fõ és legalább három országból érkezõ vendégek részvérelével lebonyolított > konferenciát, összesen 197-et.

A nemzetközi konferenciákon átlagosan több mint tíz nemzet képviselõi vettek részt, az átlagos tartózkodási idõ 4,4 nap volt, ami 2001 óta a leghosszabb tartózkodási idõ. Az események túlnyomó részét (79 százalékát) szállodákhan bonyolították le, a kongresszusi központokra csupán a piac 12 százaléka jutott. (Mindez azt is alátámasztja, hogy milyen nagy szükség van a régóta tervezett korszerû, ötezer fõs konférenciaközpont felépítésére. )

A konferenciák háromnegyedének helyszínéül Budapestet választották. Külföldrõl a legtöbb magyarországi konferenciát a britek, németek és franciák szervezték, a magyar konferenciamegrendelések részaránya 57 százalék volt.

A Meetings & Incentive Travel felmérése feltérképezte a legnagyobb brit incentive- és konferenciaszervezõ irodák által külföldre szervezett csoportok célállomásait és az ott töltött vendégéjszakák számát. Az összeállítás szerint Magyarország, illetve Budapest bekerült a top tízes listába. A rövid távú célállomások között hazánk a csoportok számát tekintve a 14. helyrõl a tizedikre avanzsált, a vendégéjszakák számát figyelembe véve pedig még elõkelõbb helyezést, a nyolcadik helyet sikesült megszereznie.

A városok ranglistáján Budapest az előkelõ ötödik helyet foglalja el, ami hatalmas lépés a tavalyi tizenötödik helyrõl. A vendégéjszakák számát alapul véve a magyar fõváros hetedikként végzett.

Forrás: Magyar Hírlap Melléklet